N.B. Qua groenten wordt er natuurlijk ook op Bali gevarieerd met wat er zoal voorhanden is. De bloemkool en komkommer die ik hier gebruikt heb (ook tijdens de kookles) staan niet in het recept wat ik heb meegekregen.
Zelf ben ik ook gewend om in mijn groentesoep te variëren met de groenten van het seizoen of naar gelang wat je in huis hebt.
Recept
« Terug naar recepten
Balinese groentesoep (van de kookles)
PT30M
Balinese groentesoep (van de kookles)
Deze groentesoep heb ik voor het eerst gemaakt tijdens de kookles op Bali
(Jambangan Bali Cooking Class). Ik heb het recept meegekregen en dus
kan ik er thuis ook nog lekker van genieten.
De smaken kwamen goed overeen met dezelfde smaak zoals ik deze soep
op Bali heb gemaakt.
De meeste ingrediënten zijn hier moeiteloos te verkrijgen en in de receptuur
van de kookles, die je mee naar huis krijgt, staan vaak al alternatieven voor
bepaalde ingrediënten die typisch Balinees of Indonesisch zijn en die elders
vaak moeilijk te verkrijgen zijn.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
30 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
- > Soepen - met Groente
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Indonesie
Keuken:
Oosterse
Bron:
Jambangan Bali Cooking Class, vertaald en een beetje aangepast, in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd.
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Balinese groentesoep (van de kookles) te bereiden
- Snij (trek) de oesterzwammen in reepjes, snipper de sjalotjes, snij de lente-uitjes in ringetjes en hak de knoflook, schil de wortel en snij deze in kleine stukjes, snij de rode peper fijn en haal de pitjes en zaadlijsten eruit, top de boontjes en snij ze in stukjes van +/- ½ cm.
- Verhit een beetje olie in een soeppan en fruit hierin de sjalot, lente-ui en knoflook tot lichtbruin.
- Voeg de oesterzwammen en de rode peper toe en fruit deze nog een paar minuutjes mee.
- Giet de bouillon erbij, voeg het limoensap toe en doe de in dunne reepjes gesneden limoenblaadjes erbij. (Ik leg de blaadjes op elkaar rol ze op en snij ze in ragfijne reepjes).
- Breng het geheel aan de kook en voeg de wortel, bloemkool en boontjes toe.
- Laat de soep nog zachtjes pruttelen totdat de groenten de gewenste garing hebben. Ze mogen nog wel een beetje knapperig blijven.
- Voeg op het laatste moment de komkommer pas toe en maak op smaak met peper en zout.
- Serveer de soep in kommen en strooi er wat gefrituurde sjalotjes of uitjes overheen.