Recept
« Terug naar recepten
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
PT30M
Gado-Gado (van de Balinese kookles)
Gado gado is een Indonesisch groentegerecht wat in Nederland vooral
bekend is van de Chinees. Deze Balinese gado-gado die ik in Bali op de
kookles leerde maken is toch wel heel anders.
Toch zijn er wel enkele overeenkomsten te bespeuren. Allereerst zijn het
toch veelal wel groenten die de boventoon voeren in het gerecht en daarin
is natuurlijk nogal wat variatie mogelijk. De pindasaus die ik daar van de
pinda af aan leerde maken lijkt natuurlijk in de verste verte niet op de
pindasaus die hier vaak gebruikt wordt. Verder deden we er op de kookles
tofu in en juist geen eieren en kroepoek. Ik ben van mening dat het gerust
met alledrie kan.
Daarom zet ik ze ook als "optioneel" bij de ingrediënten.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
30 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Groenten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Indonesie
Keuken:
Oosterse
Bron:
Jambangan Bali Cooking Class
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Gado-Gado (van de Balinese kookles) te bereiden
- Ik had rauwe pinda's van de toko en die heb ik eerst in een laagje olie gefrituurd. Heb je geen rauwe pinda's dan is dit natuurlijk niet nodig.
- Doe de pinda's in een blender of keukenmachine, (tijdens de kookles op Bali maakten we gebruik van een traditionele vijzel) voeg de in stukjes gesneden tomaat, rode peper (zonder zaadjes), knoflook, kemirie noten en geraspte kentjoer toe. Mix het geheel met het water erbij tot een mooie gladde pasta.
- Verwarm het geheel in een pannetje en voeg de ketjap en limoensap toe. Maak op smaak met zout en roer het geheel goed door tot een glad geheel.
- Blancheer de spitskool, boontjes en bloemkool 2 tot 3 minuten en de taugé 1 minuut. Laat alles goed uitlekken in een vergiet. Schil de komkommer en snij in schijfjes.
- Snij de tofu in blokjes en frituur deze tot goudbruin.
- Meng in een grote schaal de groenten en tofu door elkaar en giet er de warme saus overheen.
- Optioneel: Maak het geheel af met gehalveerde gekookte eieren en stukjes kroepoek.