KookJij

Moerkalf met beaujolaissaus en gegratineerde oeste

Een heerlijk moerkalf met beaujolaissaus en gegratineerde oeste recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 12 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Frankrijk
Keuken: Europese
Bron: lescopains
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Moerkalf met beaujolaissaus en gegratineerde oeste te bereiden

Fruit voor de Beaujolais-saus de fijngehakte ui in de geklaarde boter. Pers hier de knoflook over uit en voeg de laurier blaadjes toe. Fruit alles nog even door. Neem nu de helft van dit mengsel uit de pan en zet dat weg voor de sabayon. Blus de overgebleven ui af met de Beaujolais. Voeg honing, kalfsfond en basilicum toe en kook het tot ¼ in. Zeef het vocht en klop dit, vlak voor het uitserveren, met de koude boter op. Breng het op smaak met zout en witte peper.
Verwarm het uien-mengsel en blus het af met de dragonazijn en de Beaujolais. Voeg de takjes dragon toe en laat het tot ¼ inkoken. Zeef dit vocht en laat het afkoelen. Snijd het gerookt spek ragfijn, bak het knapperig en laat het op keukenpapier uitlekken. Klop het afgekoelde Beaujolais / dragon vocht samen met de eierdooiers au bain marie op. Verwarm de geklaarde boter en klop dit met een dun straaltje bij het dooiermengsel. Blijf kloppen tot er een luchtige sabayon ontstaat en breng deze met zout en witte peper op smaak.
Blancheer de krielaardappeltjes in water met een runder-bouillon blokje net gaar, giet ze af en stoom ze even droog. Wals ze, kort voor het uitserveren, door een beetje boter om ze te laten glanzen. Bestrooi ze daarna licht met de peterselie.
Snijd de gele en groene courgette en de winterwortel in julienne en bak die in de hete olijfolie met wat tijm beetgaar. Breng ze op smaak met zout en witte peper. Frituur de bieslook in een beetje olijfolie. Schil en kook de asperges in water met wat zout en iets suiker beetgaar.
Bak de moerkalfslende in de geklaarde boter tot de gewenste gaarheid (kerntemperatuur 60º C). Laat het, gewikkeld in alu-folie even rusten. Kruid het, net voor het aansnijden, met zout en witte peper. Snijd het in mooie plakken. Steek de oesters open, schep de Beaujolaissabayon in de schelpen, verdeel hierover het uitgebakken spek en laat het onder de grill gratineren.
Serveren
Leg de courgette / wortel julienne op de warme borden en leg daarop de oester. Leg het vlees voor de oester, links ervan de krielaardappeltjes en de asperges rechts. Nappeer het vlees met de Beaujolaissaus en garneer het met de bieslook.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst