Recept
« Terug naar recepten
Pastinaak pompoensoep van Jeroen Meus
PT45M
Pastinaak pompoensoep van Jeroen Meus
Een tijdje geleden tijdens het fietsen zag ik een gewas op een akker staan
dat me totaal onbekend was. Over het algemeen herken ik de meeste
gewassen wel maar dit keer had ik echt geen flauw idee. Ik heb toen de
stoute schoenen aangetrokken en (tegen mijn principes in) een plant uit de
grond getrokken (sorry boer). Het was me toen wel meteen duidelijk dat het
pastinaak was.
Pastinaak is net als pompoen een echte herfstgroente en een ideaal duo
om een pan soep mee te maken. Dit recept van Jeroen Meus leek me qua
ingrediënten een lekkere combi en ik heb dus de proef op de som
genomen. De uitkomst was geweldig en daarom bewaar ik hier mijn versie.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
45 min
Personen:
8 personen
Categorieën:
- > Soepen - met Vlees
- > Soepen - met Groente
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Europese
Bron:
Jeroen Meus, beetje aangepast en in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Pastinaak pompoensoep van Jeroen Meus te bereiden
- Schil en snijd de uien grof.
- Verwarm een scheut olie in een grote pan en stoof de uien aan.
- Spoel de bleekselderij en de prei schoon en snijd ze in stukken. Laat ze meestoven met de uien
- Schil de pastinaak en snijd in stukken. Doe ze bij de andere groenten in de pan.
- Schrob de pompoen goed schoon (schillen is niet nodig) Snijd de pompoen doormidden en verwijder het binnenste gedeelte en snij de pompoen in stukjes, stoof deze mee.
- Pel en kneus de knoflook. Voeg dit samen met de tijm en laurier toe aan de groenten. beide bij de groenten.
- Breng de soepgroenten op smaak met garam masala, currypoeder, kurkuma en pezo.
- Voeg de bouillon toe en laat de soep minstens 40 minuten pruttelen onder een deksel.
- Doe het gehakt met het ei en paneermeel in een kom. Voeg pezo en de fijngesneden peterselie en in stukjes gesneden chorizo toe en meng alles goed door elkaar.
- Maak soepballetjes van het gehakt en kook ze in een pannetje water (of bak ze gaar in de pan met boter).
- Pureer de soep tenslotte fijn.
- Serveer de soep met de chorizoballetjes en een paar blaadjes peterselie.
Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)
Pastinaak is trouwens ook erg gezond want het zit vol met vitamines en mineralen. (Vitamine C, E, B, Calcium en foliumzuur). Het heeft ook een geneeskrachtige werking. Door het mineraal foliumzuur ben je beschermd tegen dementie, hartziekten en osteoporose. Het stimuleert ook de nierwerking en daardoor worden afvalstoffen sneller verwerkt.