KookJij

Peperbief op een bedje van sla met blauwekaas

Een heerlijk peperbief op een bedje van sla met blauwekaas recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Speciale gelegenheden - Kerst
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: eigen kookclub
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Peperbief op een bedje van sla met blauwekaas te bereiden

Rol de biefstuk door de gekneusde peperkorrels, zodat er zoveel mogelijk peper aan het vlees blijft kleven. Verpak met wat overgebleven pepergruis in aluminiumfolie en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Pel de uien en snijd ze in 6-8 grove stukken. Breng ze met ruim water aan de kook en laat ze 2 minuten doorkoken. Giet af.
Verwarm de olijfolie met de pindaolie, balsamico-azijn en een scheut citroensap in een pan met antiaanbaklaag. Voeg de uien toe als de vloeistof heet is. Haal de pan na een minuut van de hittebron, doe er een deksel op en laat de uien tenminste 1-2 uur marineren. Schep de uien nu en dan om, zodat er een optimale opname komt van de smaken in de ui. Ze kunnen net als het maken van de dressing, het peperen van het vlees al ’s ochtends worden gedaan voor het avonddiner.
Breng voor de dressing de port in een klein pannetje aan de kook. Laat tot de helft inkoken en laat afkoelen. Roer de twee oliesoorten in een mengbeker goed door elkaar. Klop in een schaal de mosterd met de wijnazijn goed door elkaar en giet er al kloppend het oliemengsel scheutje voor scheutje door. Pas als er een consistent geheel is ontstaan kan de port worden toegevoegd. Wie geen rode wijnazijn heeft kan ook 4 el rode wijn in een apart pannetje inkoken tot de helft en die vervolgens gebruiken in deze dressing. Dek de dressing af tot gebruik.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220ºC (heteluchtoven 200ºC / gasstand 7). Verhit 2 el olijfolie en een flinke klont boter of margarine in een braadpan gesprenkelde olijfolie. Leg het vlees erin, vlak voordat de olie dreigt te verbranden en laat het vlees 4-5 minuten aanbraden. Keer regelmatig om, zodat het vlees rondom dichtschroeit. Zet de pan in de voorverwarmde oven. Na 10-12 minuten braden, afhankelijk van de dikte van het vlees, is de rosbief nog mooi rood. Schep af en toe wat braadvocht over het vlees. Wie medium prefereert of goed doorbakken zal wat langer: 15 tot 20 minuten moeten braden.
Haal intussen met een schuimspaan de uien uit de marinade en schep ze met de sla en de blauwkaas in een schaal. Bewaar de marinade in de koeling. Er kan nog zeker vijf dagen een dressing mee worden gemaakt. Giet de helft van de dressing over het slamengsel.
Als het vlees de juiste gaarheid heeft uit de oven nemen en 10 minuten onder aluminiumfolie laten rusten. Snij intussen het stokbrood in ca 18 dunne plakjes en halveer die vervolgens weer. Leg ze op een ovenplaat en besprenkel ze met olijfolie. Bak ze in de nog altijd hete oven 5-6 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.

Serveren
Snij het vlees in plakken en verdeel het over de borden. Leg de sla ernaast en besprenkel met de resterende dressing. Leg tenslotte het gebakken stokbrood erbij en dien direct op.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst