Warme thee en bier kun je hierbij altijd wel drinken. Als je er wijn bij wil schenken is het belangrijk om te weten of er wel of geen vlees bij de maaltijd zit. Zo ja, dan een rode wijn overwegen of een rose. Anders een witte wijn als begeleiding. Hoe scherper de gerechten des te minder droog de wijnen.
NOTABENE: De kooktijd is exclusief de tijd om de pindasaus te maken. De bereiding van de saus is elders te vinden onder:
pinda saus cq gado gado saus.
Recept
« Terug naar recepten
Petjel (of Pecel of Petjil)
PT30M
Petjel (of Pecel of Petjil)
Een groente gerecht uit Suriname, dat sterk doet denken aan de Indonesische gado gado.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
30 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Groenten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Suriname
Keuken:
Surinaamse
Bron:
Tante Eems
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Petjel (of Pecel of Petjil) te bereiden
- De kang kung of wilde spinazie in een zeef doen en overgieten met heet water, zodat die flink is geslonken. Goed laten uitdruipen.
- De stokjes kousenband even opkoken (3 tot 4 minuten), vervolgens afgieten en naspoelen met koud water en droogdeppen met keukenpapier.
- De Chinese kool of Paksoi in kleine repen van ongeveer 4 cm snijden.
- De spitskool in repen van ongeveer 4 cm snijden, even opkoken gedurende 2 minuten in kokend water, afspoelen en naspoelen met koud water. Droogdeppen met keukenpapier.
- De geschilde komkommer overlangs doormidden snijden en de pitjes weglepelen. Dan de gehalveerde komkommer nog eens in de lengte halveren en dan snijden in stokjes van ongeveer 4 cm.
- 250 gram taugeh schoonmaken, wassen en dan overgieten met heet water en direct daarna naspoelen met koud water. Droogdeppen met keukenpapier.
- De groentes voorzichtig door elkaar husselen.
- De pindasaus (of gado gado saus) - die wel pedis moet zijn - voorzichtig door de groente-mix husselen.
- Opdienen met gefrituurde uitjes, kroepoek en emping.
Tsimon zegt: