Recept
« Terug naar recepten
Pilaf ala Grandma's
PT180M
Pilaf ala Grandma's
Een heerlijk pilaf ala grandma's recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Joke Wiggers
Bereidingstijd:
180 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Turkije
Keuken:
Balkan
Bron:
Grietje56
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Pilaf ala Grandma's te bereiden
Bereiding:
Kruid het gehakt naar smaak. (ik gebruik gewoon de standaard gehaktkruiden met zout van de Lidl).
Draai er ballen van, iets groter dan soepballen.
Meestal laat ik de gedraaide ballen een paar uur ‘rusten’ in de koelkast zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
Pel en schil de uien en snijd ze in de lengte op ca. 1 cm in de breedte zodat je een soort van ‘repen’ krijgt.
Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakken (niet te dun),
Snij de tomaten in bij de kroon in een kruis en overgiet ze met kokend water tot dat ze onder water staan, wacht enkele seconden en haal de tomaten uit het water. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukken.
Ontvel en hak de knoflook in stukjes. Ik gebruik het apparaat van de Action (Garlic Chef) en dat werkt perfect!
Giet het blik perziken af maar vang het vocht op en zet deze bij de andere ingrediënten voor de pilaf.
Bak de ballen in ca. 20 gram boter goudbruin en zet ze weg op kamer temperatuur.
Voeg bij het bakvet een scheut olijfolie en verhit dit tot hoge temperatuur. (damp)
Doe dan de uien in de pan en fruit deze aan. Blijf goed roeren met een houten lepel of schud de pan regelmatig. Wanneer de uien een beetje ‘kleur’ hebben gekregen voeg de champignons toe en bak ook deze totdat het vocht ervan (bijna) is verdampt.
Voeg dan het tomatenpuree toe en bak deze ca. 2 min. mee (dit, om de bitterstoffen in het puree te verwijderen). Blijf tijdens dit proces telkens goed roeren!
Wanneer alles goed is door verwarmd voeg je de ontvelde en gesneden tomaten toe, weer goed roeren.
Als alles goed is verhit en gemengd voeg de ketjap toe en het blikje tomatenblokjes, strooi een verkruimeld groentenbouillonblokje erover heen en verwarm het geheel weer goed door totdat het ‘pruttelt’.
Dan voeg je de gebakken ballen en een flinke scheut perzikensap toe en verwarm het weer tot het ‘pruttelt’.
Zet de warmtebron op de allerlaagste stand (eventueel een vlamverdeler gebruiken) zodat het ‘pruttelen’ stopt en de saus alleen nog maar ‘trekt’.
Voeg dan ongeveer een helft van de gesneden perziken toe en bewaar de rest in de koeling voor de ‘afwerking’.
Nog even weer goed doorroeren en vooral niet meer laten ‘pruttelen’!
Ik laat het graag een paar uur ‘trekken’ en doe er op het allerlaatst de rest van de perziken bij. Even mee laten verwarmen en klaar is klara!
Ondertussen kun je de rijst koken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Serveer met vers gesneden peterselie over de saus en smullen maar!!
Kruid het gehakt naar smaak. (ik gebruik gewoon de standaard gehaktkruiden met zout van de Lidl).
Draai er ballen van, iets groter dan soepballen.
Meestal laat ik de gedraaide ballen een paar uur ‘rusten’ in de koelkast zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
Pel en schil de uien en snijd ze in de lengte op ca. 1 cm in de breedte zodat je een soort van ‘repen’ krijgt.
Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakken (niet te dun),
Snij de tomaten in bij de kroon in een kruis en overgiet ze met kokend water tot dat ze onder water staan, wacht enkele seconden en haal de tomaten uit het water. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukken.
Ontvel en hak de knoflook in stukjes. Ik gebruik het apparaat van de Action (Garlic Chef) en dat werkt perfect!
Giet het blik perziken af maar vang het vocht op en zet deze bij de andere ingrediënten voor de pilaf.
Bak de ballen in ca. 20 gram boter goudbruin en zet ze weg op kamer temperatuur.
Voeg bij het bakvet een scheut olijfolie en verhit dit tot hoge temperatuur. (damp)
Doe dan de uien in de pan en fruit deze aan. Blijf goed roeren met een houten lepel of schud de pan regelmatig. Wanneer de uien een beetje ‘kleur’ hebben gekregen voeg de champignons toe en bak ook deze totdat het vocht ervan (bijna) is verdampt.
Voeg dan het tomatenpuree toe en bak deze ca. 2 min. mee (dit, om de bitterstoffen in het puree te verwijderen). Blijf tijdens dit proces telkens goed roeren!
Wanneer alles goed is door verwarmd voeg je de ontvelde en gesneden tomaten toe, weer goed roeren.
Als alles goed is verhit en gemengd voeg de ketjap toe en het blikje tomatenblokjes, strooi een verkruimeld groentenbouillonblokje erover heen en verwarm het geheel weer goed door totdat het ‘pruttelt’.
Dan voeg je de gebakken ballen en een flinke scheut perzikensap toe en verwarm het weer tot het ‘pruttelt’.
Zet de warmtebron op de allerlaagste stand (eventueel een vlamverdeler gebruiken) zodat het ‘pruttelen’ stopt en de saus alleen nog maar ‘trekt’.
Voeg dan ongeveer een helft van de gesneden perziken toe en bewaar de rest in de koeling voor de ‘afwerking’.
Nog even weer goed doorroeren en vooral niet meer laten ‘pruttelen’!
Ik laat het graag een paar uur ‘trekken’ en doe er op het allerlaatst de rest van de perziken bij. Even mee laten verwarmen en klaar is klara!
Ondertussen kun je de rijst koken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Serveer met vers gesneden peterselie over de saus en smullen maar!!