Recept
« Terug naar recepten
Pompoen/peren chutney
PT45M
Pompoen/peren chutney
In de pompoenentijd kom je ze overal tegen, op de markt, bij de groenteboer en ook in de supermarkt.
Bij ons in de buurt zie je ze zelfs vaak in een stalletje langs de weg met een potje erbij om het geld in te deponeren.
TIP: Het schillen kun je achterwege laten. Het scheelt kramp in je vingers en als je de pompoen lang genoeg laat koken wordt de schil vanzelf zacht. Ik heb bij deze chutney nog eventjes de aardappelstamper gebruikt om het geheel iets fijner te maken.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
45 min
Personen:
1 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Overig
- > Sauzen & dressings - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Europese
Bron:
Eigen recept
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Pompoen/peren chutney te bereiden
- Haal de pitten en de draden uit de pompoen en snij deze in kleine stukjes, schil de peren en snijd ze in stukjes, pel de sjalot en snipper ze fijn, schil de gember en rasp het fijn, pers de sinaasappel en de citroen uit, het vruchtvlees wat vrijkomt kun je ook gewoon gebruiken.
- Verwarm de olijfolie en bak hierin de pompoen ongeveer 15 minuten.
- Voeg de stukjes peer en het citroen- en sinaasappelsap toe.
- Doe dan de gember, kruidnagels, kaneel, steranijs, piment, zout en de azijn erbij, laat dit een ongeveer een half uurtje sudderen en roer ondertussen af en toe door om aanbranden te voorkomen.
- Na een half haal je zo goed als het kan de kruiden steranijs, kaneelstokje en de kruidnagels eruit.
- Voeg de suiker toe en maak het geheel eventueel wat fijner door middel van een stamppotstamper.
- Laat het nog eventjes 5 minuutjes doorsudderen en doe dan de massa in brandschone potjes (van te voren goed uitwassen in heet water met soda).
- Zet de potjes een kwartiertje op de kop en bewaar ze later gewoon rechtop op een koelen en donkere plaats.
- Je kunt controleren of de potjes goed dicht zijn door op het dekseltje te drukken als het geen klikje geeft zijn ze goed dicht.
Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)
Heerlijk bij paté, koud vlees of in een salade. Ook voor een kaasplankje of gewoon als verwennerij op een boterham met kaas.