Recept
« Terug naar recepten
RIJST : Biryani uit India
PT50M
RIJST : Biryani uit India
Een rijstgerecht dat zijn oorsprong heeft in het oude Perzie (tegenwoordig Iran) en in de loop van de geschiedenis vaste voet heeft gekregen in India, waar het in talrijke (streekgebonden) varieteiten te vinden is. Biryani is een gerecht van rijst met vele specerijen, gevuld met kip en schapenvlees.
Een ander rijstgerecht uit India is de pulao of pilav, dat veel minder complex is en veel minder rijk aan specerijen. Men denkt wel eens dat in de middeleeuwen de soldaten werden gevoed met het eenvoudige één-pans - pulao en dat dit gerecht in de loop van de eeuwen geworden is tot het veel complexere biryani rijstgerecht
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
50 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Rijst
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
India
Keuken:
Oosterse
Bron:
Famile
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe RIJST : Biryani uit India te bereiden
- Verhit de geklaarde boter in de wadjan en fruit daarin aan de ui gedurende 5 minuten (zo nu en dan omroeren).
- Dan de knoflook er bij en een minuutje mee laten bakken.
- Dan gaat erbij in de wadjan de kaneel, de cardamom en de stukjes kip. Wederom al roerend 5 minuten laten bakken
- Vervolgens de kerrie er bij doen, de kunyit, djinten, ketoembar en de lomboksnippers. Eventjes omroeren en laten wennen aan de hitte.
- Dan gaat de rijst er bij en de rozijnen. Goed doorroeren en laat de rijst goed in contact komen met de vetten.
- Dan voegen we zoveel kippenbouillon toe, totdat de rijst net onder staat. Dit brengen we aan de kook.
- Vuur nu op een laag pitje zetten en deksel op de wadjan doen. We laten het geheel een kwartiertje sudderen. Kijk zo nu en dan of het vocht al dan niet geheel is opgenomen. Zo ja, dan een beetje warme kippenbouillon bijvoegen en en paar maal omzetten.
- Proef of de rijst gaar is.
- Zo ja, dan de wadjan van het vuur nemen en de rijst met 2 vorken luchtig en rul maken.
- Dien op en strooi de geschaafde amandelen er over en garneer nog evt. met lenteuitjes en/of wat gesnipperd korianderblad.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
We drinken hierbij thee, bier of droge witte wijn.
Jan A van der Hoeden zegt:
Jan A.