KookJij

Romige paddenstoelensoep met gerookte zalm

Bij ons in het dorp zit een oesterzwammenkwekerij waar je op zaterdag altijd rechtstreeks aan de kwekerij kunt kopen. Het is dan ook niet vreemd dat ik vaak gerechten op tafel heb staan waar deze paddenstoelen in verwerkt zitten. Zo had ik dus voor ons kerstdiner 2019 deze luxe paddenstoelensoep op het menu staan. Ik heb er ook nog kastanjechampignons en shi-take bij in gedaan. En door ook nog een handvol gedroogde paddenstoelen eerst te weken in een grote kom heet water, krijg je een nog intensere paddenstoelensmaak aan je soep. In plaats van de gedroogde paddenstoelen kun je ook paddenstoelenbouillon (van tabletten) gebruiken. N.B.: Ik heb op het laatste moment de gerookte zalmsnippers aan de hete soep toegevoegd. En de borden geserveerd met een 'roosje' van de zalmfilet. Vind je dit teveel van het goede dan kun je ook een van beiden gebruiken.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 10 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Europese
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Romige paddenstoelensoep met gerookte zalm te bereiden

  1. Week de gedroogde paddenstoelen in een grote kom heet water (het water bewaar voor later bij de bouillon).
  2. Maak de aardappelen, prei, knolselderij en ui schoon en snij ze in blokjes, stoof de groenten aan in een beetje boter.
  3. Snij de paddenstoelen in reepjes en stoof ze aan in een beetje boter, begin met de shi-take, daarna de oesterzwammen en dan de beide soorten champignons. Voeg een lepel Funghi Trifolati kruiden toe en laat dit even samen bakken.
  4. Voeg de bouillon toe aan de gestoofde groenten, laat het zachtjes doorkoken tot de groenten goed gaar zijn en zet de staafmixer erin, pureer het tot een mooi glad geheel.
  5. Voeg dan de kruidenkaas toe en meng dit goed door de soep zodat er geen klontjes achterblijven.
  6. Doe dan de gebakken paddenstoelen erbij en meng alles door elkaar.
  7. Haal de geweekte paddenstoelen uit het vocht, snij ze klein en voeg ze ook toe aan de soep, voeg ook het weekvocht toe en schep alles door elkaar.
  8. Voeg dan eerst de room en daarna de zalmsnippers toe.
  9. Maak intussen roosjes van de zalmfilet (opdraaien) en zet ze in het midden van elk bord.
  10. Schep er aan tafel de soep pas bij. Garneer eventueel met dille en/of bieslook. De garnering was ik helaas zelf vergeten.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

In plaats van zalm kun je ook eendenborst of spekjes gebruiken. Gebruik dan het liefst wel gerookt want dan blijft de lekkere rooksmaak behouden.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst