Dit is een basis recept. Je kunt hierbij nog allerlei smaakstoffen aan toevoegen: kerrie, mosterd, knoflook, augurken, enz.
Geef er gebakken aardappeltjes bij met bv sperciebonen.
Wanneer er bier is gebruikt in het recept, drink er dan (speciaal)bier bij.
Wanneer er wijn is gebruikt in het recept, schenk er dan wijn bij.
Recept
« Terug naar recepten
Sauerbraten
PT4500M
Sauerbraten
Zeer populair in heel Duitsland. Er zijn vele manieren van bereiden, maar het principe is langdurig marineren van het vlees, vervolgens dichtschroeien en daarna langdurig laten garen. De marinade kan gebruik maken van wijn, bouillon, water of bier aangezuurd met witte of rode wijnazijn en gevuld met allerlei smaakmakers, afhankelijk van de plaats in Duitsland waar het wordt bereid. In het huidige geval wordt bier gebruikt (waarschijnlijk oorspronkelijk een recept uit Beieren)
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
4500 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
1
Herkomst:
Duitsland
Keuken:
Europese
Bron:
Telegraaf dd 7 mei 2015 onder redactie van Felix Wilbrink
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Sauerbraten te bereiden
- De marinade maak je door in een kom te mengen de Paulaner, de dragonazijn, de stukken prei, de wortels, de ui met kruidnagels en de ontbijtkoek met wat peper en zout. Goed mengen.
- Leg daar het vlees in gedurende 3 dagen en keer elke 12 uur.
- Vlees er uit halen, drogen en in de bloem wentelen.
- Vlees dichtschroeien in de geklaarde boter of de reuzel in een grote pan met dikke bodem.
- Giet de marinade in de pan er bij en breng aan de kook. Laat dan met gesloten deksel 2 - 2 1/2 uren zachtjes sudderen.
- Haal het vlees uit de pan en pak het in in alu-folie en zet even weg.
- Zet de staafmixer in de warme marinade en draai zo glad mogelijk.
- Zeef de marinade door een zeef in de oorspronkelijke pan en laat ietsje inkoken.
- Voeg de maizena toe en de room en breng op smaak met peper en zout en warm nog even door.
- Verdeel het vlees in dikke plakken en schep er wat saus over.
- Bestrooi met gesnipperde peterselie.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Cees zegt:
Jan A van der Hoeden zegt:
Jenny, je hoeft er al die tijd niet bij te blijven. Zuurkool met puree lijkt me ook wel lekker. Maar kook de sauerkraut dan op in een scheut slagroom, dan is de smaak wat milder.
Jan A.
Cees zegt:
Jenny Camps zegt:
Mooie doelstelling!
Ik heb echter grote eters. Is dit dan genoeg vlees?
Groenten zuurkool? En aardappelpuree?
En ja...m´n oma zei altijd, hoe langer gemarineerd, hoe lekkerder!!
Jan A van der Hoeden zegt:
Ja,het is de bedoeling dat je de ui heel laat en de kruidnagels er in steekt.Maar...dat doe ik eigenlijk nooit.Ik snipper de ui en doe de kruidnagels er los bij en vis ze er later evt.weer uit.Geeft volgens mij meer smaak af.Bovendien hoef ik dan niet te klungelen bij het steken van de kruidnagels in de ui.
Jan A.
Cees zegt:
Moet je de ui heel laten en daar de kruidnagels insteken? Of de ui klein snijden? Bijvoorbaat hartelijk dank voor je antwoord.
Groet Cees
erwin zegt:
Jan A van der Hoeden zegt:
Een dag is 60 x 24 minuten = 1440 minuten.
Drie dagen marineren en een beetje kooktijd dat is bij mij 4500 minuten, sorry.
Jan A.
Cees zegt: