KookJij

Seroendeng

Een van de gedroogde "spulletjes" zoals wij dat thuis noemen. Het is grof gezegd een mengsel van geroosterde gemalen klapper met geroosterde pinda's. Het past eigenlijk overal bij.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 12 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron: Familie
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Seroendeng te bereiden

  1. Maak in de keukenblender de boembioe van de ui, knoflook, trassie en asem.
  2. Fruit vervolgens de boemboe aan in 2 eetlepels hete klapperolie in een pan met een dikke bodem. Blijf tijdens het gehele proces roeren en omwerken als een zot. Het geheel wordt op een laag vuurtje gedaan.
  3. Doe er dan de klapper bij en werk net zo lang om tot de geraspte klapper een mooi goudbruin kleurtje heeft gekregen.
  4. Dan werken we de gula Djawa er door en vervolgens de ketoembar en djinten en de blaadjes poeroet. Wanneer alles goed warm is en volledig is opgenomen, dan de pan van het vuur nemen en net zolang blijven roeren en omwerken tot de massa is afgekoeld.
  5. Op het llatst gaat de vers geroosterde katjang er door.
  6. In een goed afgesloten pot bewaren. Seroendeng is alleen maar lekker als hij knapperig is.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna

Anna zegt:
Dank je, Jan. Komt vast goed. Deze keer een bijzondere vakantie. De broer van mijn zwager gaat touwen, dus dat belooft wat.
Jan A van der  Hoeden

Jan A van der Hoeden zegt:
Ben benieuwd naar je wederwaardigheden.Hindoestaanse keuken weet ik helemaal niets van,in tegenstelling tot de Javaanse keuken.
Ik wens je een goede reis en behouden thuisvaart toe.
Jan A.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Wij gaan de komende 2 weken genieten van de Surinaamse/ Hindoestaanse/ Javaanse keuken, ook niet slecht :-) Hopelijk kom ik met wat heerlijke recepten thuis!
Jan A van der  Hoeden

Jan A van der Hoeden zegt:
Het is slechts een gedeeltelijke bloemlezing. Enerzijds heb ik ze moeten herschrijven om te kunnen voldoen aan de huidige omstandigheden, anderzijds zijn het de populairste.Ik kan er nog wel een honderdtal maken, maar dan ga ik een beetje om me zelf lachen. Voorlopig eet smakelijk dan maar. Het zijn allemaal zeer maakbare recepten.
Ik ga nu maar weer door met mijn Amerikaanse en Italiaanse aantekeningen.
Dit wekend gaat mijn vrouw Marokkaans koken, denk ik.
Vineuze groeten,
Jan A.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Nou Ja, dat zijn weer voldoende recepten voor een pracht van een rijsttafel! :-)
Alvast een heel goed weekeinde!