KookJij

Snert á la Henry

Een heerlijk snert á la henry recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 240 min
Personen: 15 personen
Categorieën:
  1. > Soepen - met Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Snert á la Henry te bereiden

Snijd de knolselderij, na ontdaan te hebben van de schil en het loof, in kleine blokjes. Leg deze op de bodem van de soeppan. Vervolgens de speklapjes zonder zwoerd in reepjes snijden en boven op de stukjes knolselderij leggen, daarna de hele worsten toevoegen, bouillonblokjes verkruimelen en als laatste de spliterwten, na deze eerst even te hebben afgespoeld.
De soeppan afvullen met water tot ongeveer 7 cm onder de rand en op een hoog vuur aan de kook brengen, zodra het geheel begint te pruttelen, het vuur temperen en ongeveer 2½ à 3 uur laten koken.
Tijdens het koken voorzichtig door de pan roeren, om te voorkomen dat de spliterwten aan de bodem gaan zitten. Intussen snijd je 2 preien in kleine snippers. Na 3 uur de worsten eruit halen, waarna je de snert met een staafmixer verder fijnmaakt. Zodra dit klaar is voeg je al roerend, de fijngesnipperde prei toe. De worsten nog in plakjes snijden en halveren (lijkt of je nog meer worst in je snert hebt) en toevoegen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

bametz-saffrie

bametz-saffrie zegt:
De erwtensoep is uiteraard zoals je gewend bent die te bereiden, alleen de toevoeging van worst is door mij vervangen door kabanossi. Op mijn kooksite heb ik een recept staan van dopewten-soep; óók het proberen waard, maar ik zal een Indonesische versie toevoegen en dat zal ook wel in de smaak vallen. Zal het v.d.week ff doen:D
henrydevries

henrydevries zegt:
Urske1234, Ik denk dat spliterwten zich makkelijker tot een brij laten worden dan hele doperwten.
henrydevries

henrydevries zegt:
Barbara,
Speklapjes zonder zwoerd heeft ongeveer dezelfde structuur als het varkenspootje zonder vel.
urske1234

urske1234 zegt:
Waarom zitten er geen hele erwten in deze soep?
Barbara Metz

Barbara Metz zegt:
Voor de echte erwtensoep moet je eigenlijk een varkenspootje gebruiken, maar ik ben er zelf niet zo van gecharmeerd; veelal maak ik de bouillon van kippenpoot én schenkel (als ik een luie dag heb, maak ik het van rund & kippenbouillonblokjes).
Vorige week heb ik echter géén rookworst in gedaan, maar kabanossi, dat zijn kleine(mini)worstjes die te koop zijn bij AH, C1000 & DEKAmarkt. Voeg ze toe en doe het vuur uit. Warm de soep altijd op en laat het beslist niet meer koken. De worstjes vielen bij iedereen in de smaak, nu jullie nog... :D:p
Liske

Liske zegt:
Ik doe de rookworst er altijd pas op het laatst bij, kook ze nooit mee omdat ze daardoor teveel aan smaak verliezen.
henrydevries

henrydevries zegt:
De rookworsten worden door mij al jaren meegkookt, zodat zij alvast wat van de snertsmaak meekrijgen en tot heden geen enkel probleem mee gehad.:D
truitje

truitje zegt:
Rookworsten mag je toch niet koken? :p:p
henrydevries

henrydevries zegt:
Een soep is heerlijk, een beetje dik maar dit is met wat water op te lossen.