KookJij

Spaghettisaus à la Grietje

Een heerlijk spaghettisaus à la grietje recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 200 min
Personen: 4-6 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron: Madre di un buon amico
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Spaghettisaus à la Grietje te bereiden

Snijd de varkensfilet in dunne lapjes (à la babi pangangvlees) en bestrooi deze royaal (voor veel "pit") met het paprikapoeder.
Kruis de tomaten in op de bovenkant, en leg ze een halve minuut in kokend water.
De schil van de tomaten verwijderen.
De uien pellen en elke helft in ca. 5 parten overlangs snijden.
De knoflook pellen en fijn hakken (niet persen!)
Blikjes tomatenpuree openen en klaar zetten voor gebruik.
Verhit in een grote hapjespan een flinke scheut olijfolie, (de olie is heet genoeg als je een coctailprikker/tandenstoker in de olie houd en deze begint te bruisen).
Bak de schijven varkensfricandeau snel en al goed roerende (wokken) aan. Wanneer deze enigszins gebruind zijn voeg je de tomaten, uien en knoflook toe.
Roerbak dit een paar minuten goed door elkaar en verlaag te temperatuur zodanig dat de saus lekker "pruttelt".
Voeg dan de tomatenpuree toe, verkruimel de blokjes groentenbouillon boven de saus, roeren en laat deze saus net tegen de kook aan (dus niet meer pruttelen), lekker een paar uur "trekken".
Als de saus na ca. 3 uur klaar is (fricandeau is dan erg mals!) kun je er naar smaak nog enkele verse basilicum blaadjes aan toevoegen (handjevol).
Kook spaghetti "al-dente" en serveer de saus met geraspte oude kaas (naar smaak)

Mijn kookverhaal (Joke Wiggers)

Ik heb dit recept wel op een erg bijzondere manier gekregen:
Jaaaaren geleden ging een goede vriend van mij elk jaar naar Italie om, zoals hijzelf altijd zei: "de kinderbijslag te brengen". :-)
Toen hij eens van zo'n "vakantie" terug kwam gaf hij me dit recept. "Gekregen van mijn 'schoonmoeder', zei hij. :-)
Hij kon niet zo goed met potten en pannen overweg en liet de uitvoering maar aan mij over.
De goede vriend is uit mijn leven verdwenen maar dit recept leeft nog steeds voort onder mijn familie, kennissen en collega's. Het verhaal ook en ik vond het wel leuk om het nu ook met jullie te delen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Grietje, vandaag komt dit heerlijke gerecht weer op tafel, dochterlief en haar lover komen eten. Ben benieuwd wat zij er van vinden :-)
Anna

Anna zegt:
Wijs gesproken;);) Ach, en een lekker maaltje hoeft per slot van rekening geen kapitalen te kosten;):D:p:p
grietje56

grietje56 zegt:
Och scheet, ik zie af en toe recepten hiero. Lammetje hier, Reetje daar en dan denk ik: "donders, als ik ooit de kans krijg dat te koken". Maar dat is ff niet aan mijn budget besteed en doe ik het met de recepten die wel haalbaar zijn. Maar, ik moet eerlijk zeggen ook de onbetaalbare recepten zijn onbetaalbaar voor mijn inspiratie en creativiteit... ik lees en leer ;):D
Anna

Anna zegt:
Je hebt niet voor niets toen de prijsvraag gewonnen;):D
grietje56

grietje56 zegt:
Denk ook Anna, mijn kleine keukentje ruikt er al weer helemaal naar! Ik had er zaterdag graag bij willen zijn, maar het gaat gewoon niet lukken, helaas! Geen auto en OV is helemaal een drama! Maar goed, je kan niet alles hebben in je leven. En ik kan je vertellen dat ik een gezegend Grietje ben... dus ik vind het goed zo. En ja, mijn thuisafhalers zullen smullen, maar ik ook ff weer :);):D Heerlijk!!
Anna

Anna zegt:
Leuk hoor! En je afhalers zullen smullen! ;):p:D
grietje56

grietje56 zegt:
Als "eerbetoon" kook ik het vanavond/morgen voor mijn thuisafhalers.... ;)
grietje56

grietje56 zegt:
Overmorgen presentatie van het kookboek. Ik kan er helaas niet bij zijn maar ze sturen het boek op voor me. Voel me toch wel een beetje trots, hoewel alle lof eigenlijk gaat naar (een voor mij onbekende 'schoonmoeder' in Italië) van een goede vriend van me. Ik denk niet dat ik haar ooit nog leer kennen, maar haar recept blijft in deze wereld :D
Anna

Anna zegt:
Jeetje!!! Das nog eens goed nieuws! Een dikke pluim, Joke!:D:D:D Enne....hij is ook voortreffelijk!
Joke

Joke zegt:
Ik kan het nog steeds niet geloven! Maar dit recept komt in een écht kookboek.... :o
grietje56

grietje56 zegt:
Hallo Derbyke,
Hartelijk bedankt, ik was ook erg blij verrast :D.
Groetjes, Joke
derbyke

derbyke zegt:
Proficiat met je winnend recept . Groetjes van ons 3 :);):p
grietje56

grietje56 zegt:
Dank je wel Doriet! Ik had hetzelfde idee bij jou recept, morgen klaar maken en zondag (voor het voetbal) lekker samen eten!!
Bedankt en jij ook proficiat! :D
Doriet Janssen

Doriet Janssen zegt:
Hoi Joke ook proficiat met je prijzenrecept ga het komende week uitproberen lijkt me erg lekker
AnnikaT

AnnikaT zegt:
Was ook niet zo kwaad bedoeld, en het recept lijkt me erg lekker. natuurlijk gebruik ik verse basilicum, en kipfilet i.p.v. varkensvlees. Een beetje balsamico- azijn maakt het af.