Dit is GEEN SNELRECEPT.
Ik heb hier een kilo vlees bereid want je kunt het heel goed invriezen (en er wordt meestal goed van gegeten).
Dit is het 2de recept van Karni Stobá dat ik op Kookjij heb ingediend. (Zie : Runderstoofvlees, Karni Stobá di Mai).
Zoals ik toen ook geschreven heb, heeft elke familie op Curacao zijn eigen variatie hierop. Dit is een recept van de Antilliaanse Keuken met enkele veranderingen/toevoegingen van mezelf.
Ik laat het vlees altijd een uurtje in de braadpan sudderen, dan even in de snelkookpan en weer terug in de braadpan.
Je kunt er rijst of aardappels of puree of funchi bij eten en natuurlijk banana hasá en niet te vergeten de pika.
Ook van de funchi, banana en pika heb ik hier de recepten.
Voor de liefhebbers: ik heb een zalig, pikant, nieuw recept voor pika. ( binnenkort op Kookjij )
Recept
« Terug naar recepten
Stoofvlees (Curacaose Karni Stobá 2)
PT180M
Stoofvlees (Curacaose Karni Stobá 2)
Een heerlijk stoofvlees (curacaose karni stobá 2) recept uit de caraibische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Flavia Vasco de Sousa
Bereidingstijd:
180 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
3
Herkomst:
Curaçao
Keuken:
Caraibische
Bron:
Antilliaanse keuken en ik
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Stoofvlees (Curacaose Karni Stobá 2) te bereiden
De opgegeven tijd is de braadtijd, afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Maar het vlees moet ongeveer 2à 3 uur MARINEREN, vóór je het gaat bereiden. (of de nacht van tevoren in de koelkast laten)
Het vlees in blokjes snijden van ong 3 cm.
Doe het in een schaal en meng er zout en peper en de plakken knoflook en een kwart kopje water goed erdoor. (niet teveel water, je hoeft geen vocht te zien).
Bedek de schaal met huishoudfolie en laat het vlees in de koelkast 2 à 3uur (of een nacht) marineren.
Verwarm een likje boter/margarine in de braadpan, maar laat dit niet té bruin worden. Doe de eetlepel suiker erin ( vuur laag) en blijf roeren tot de suiker opgelost is.
Nu de rest van de boter én de olie in de braadpan doen, het vuur hoger zetten zodat alles goed verhit en bruin wordt.
Braad het vlees, eventueel in porties, al roerend hierin wat bruin. Indien nodig nog wat boter of olie toevoegen, maar niet teveel.
Al roerend toevoegen: de komijnzaadjes en de tomatenpuree en de stukjes ui en de stukjes paprika en stukjes knoflook en de ketjap manis en eventueel het pepertje en zout en peper naar smaak.
Meng alles goed door elkaar en giet dan al roerend telkens wat hete bouillon erbij. Je hoeft NIET ALLE BOUILLON erbij te doen, zelf had ik veel minder dan de helft genomen. Je kunt er altijd nog meer erbij doen.
Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur lager.
Laat je karni stobá nu zachtjes pruttelen tot het zacht en mals is.
Blijf proeven en doe er indien nodig nog zout, peper etc. bij.
Je kunt natuurlijk ook de snelkookpan gebruiken. (Zie kookverhaal)
Kome bon y dushi. (smakelijk eten)
Het vlees in blokjes snijden van ong 3 cm.
Doe het in een schaal en meng er zout en peper en de plakken knoflook en een kwart kopje water goed erdoor. (niet teveel water, je hoeft geen vocht te zien).
Bedek de schaal met huishoudfolie en laat het vlees in de koelkast 2 à 3uur (of een nacht) marineren.
Verwarm een likje boter/margarine in de braadpan, maar laat dit niet té bruin worden. Doe de eetlepel suiker erin ( vuur laag) en blijf roeren tot de suiker opgelost is.
Nu de rest van de boter én de olie in de braadpan doen, het vuur hoger zetten zodat alles goed verhit en bruin wordt.
Braad het vlees, eventueel in porties, al roerend hierin wat bruin. Indien nodig nog wat boter of olie toevoegen, maar niet teveel.
Al roerend toevoegen: de komijnzaadjes en de tomatenpuree en de stukjes ui en de stukjes paprika en stukjes knoflook en de ketjap manis en eventueel het pepertje en zout en peper naar smaak.
Meng alles goed door elkaar en giet dan al roerend telkens wat hete bouillon erbij. Je hoeft NIET ALLE BOUILLON erbij te doen, zelf had ik veel minder dan de helft genomen. Je kunt er altijd nog meer erbij doen.
Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur lager.
Laat je karni stobá nu zachtjes pruttelen tot het zacht en mals is.
Blijf proeven en doe er indien nodig nog zout, peper etc. bij.
Je kunt natuurlijk ook de snelkookpan gebruiken. (Zie kookverhaal)
Kome bon y dushi. (smakelijk eten)
Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Flavia Vasco de Sousa zegt:
De meeste "Hollandse" stoofgerechten (die ik ook lekker vind en veel bereid), hebben vaak peperkoek of stroop als zoete ingrediënt.
Bij dit gerecht is er suiker (en ketjap manis) als zoete ingrediënt en in mijn 1ste recept : Karni Stobá di Mai, waren dat pruimen (die je eventueel ook weg kunt laten).
Sommigen doen er ook aardappels en wortels in. Wel echt Hollands, hé?
Maar daar eten ze meestal nog rijst erbij, maar de meesten eten funchi en altijd, altijd gebakken bakbananen.
En dan staat er nog een potje met pika op tafel. Of je eet gewoon een lombok erbij, dus gewoon in stukken gesneden.
Bedankt voor je reactie Frans, altijd fijn om te krijgen.
Flavia Vasco de Sousa zegt:
Ik heb ook een nieuw pikarecept, lekker en pikant.
We kopen die in een supermarkt op Curacao, wordt daar gemaakt. Maar ik durfde die niet mee te nemen (zou iets zijn voor bijv Anna).
Maar ik was bang dat de fles kapot zou gaan en het moest in de grote koffer.
Ik kan het recept ook alvast zonder foto versturen, ik heb het zelf nog niet gemaakt, vandaar.
Ik hoop dat dit stoofrecept ook in de smaak zal vallen.
Barbara Metz zegt:
(lokale) ingrediënten worden toegevoegd/gebruikt, kan je soms een andere smaakbeleving krijgen. Zo heeft de Filipijnse CALDARETTA veel overeenkomst met de Indonesische versie, alleen daar voegen ze op het laatst leverworst toe....
Leuk hoor die variaties! ;-))
Frans de Neijs zegt:
Zou het te maken kunnen hebben met uitwisseling van gerechten binnen het koninkrijk der nederlanden?
Barbara Metz zegt:
viel ook in de smaak. Over 14 dgn komt er familie uit Curaçao over, dus dat wordt mijn toetssteen. Bedankt!
Anna Koudys zegt:
Flavia Vasco de Sousa zegt:
Anna Koudys zegt: