Wij eten het varkenshaasje meestal op deze manier.
En terecht vinden wij, dat het niet voor niks de biefstuk onder het varkensvlees wordt genoemd, vandaar ook dat je het rosé moet eten, dan blijft het lekker sappig.
Wijnadvies: rood of wit, het kan allebei, wij doen in de zomer: witte wijn, en in de winter: rode, maar rosé is misschien ook heel lekker, maar daar houden wij niet zo van.
Recept
« Terug naar recepten
Varkenshaasje met witlof
PT25M
Varkenshaasje met witlof
Een heerlijk varkenshaasje met witlof recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Renate van den Elshout-Hogeweg
Bereidingstijd:
25 min
Personen:
2 personen
Categorieën:
- > Dieet & Slank - Hoofdgerecht
- > Bijgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
5
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
uit onze eigen keuken (vooral van mijn man Hans)
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Varkenshaasje met witlof te bereiden
Het varkenshaasje in de lengte doormidden snijden het staartje dubbelklappen en vastzetten met een cocktailprikkertje.
Flink kruiden met: zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder, kruidnagel (klein mespuntje) en kerrie.
Boter in de koekenpan en wachten tot het bruist, varkenshaasjes erin en op een hoog vuur om en om bakken, totdat er een bruin korstje ontstaat, dan vuur matigen en deksel op de pan, alles maar kort en telkens met de onderkant van een vork erop drukken, het moet veerkrachtig blijven voor een "rosé" resultaat.
Ondertussen de witlof (zonder zout) koken in een steelpannetje ongeveer een minuut of 8 (niet te gaar), afgieten en het vocht opvangen, daarvan een klein beetje gebruiken om groentesaus (zie gebruiksaanwijzing op het pakje) in het 2e steelpannetje te maken. Witlof erbij en nootmuskaat erover strooien.
Het varkenshaasje op het verwarmde bord leggen en de jus afmaken met het overige witlofnat en een schepje over of naast het varkenshaasje scheppen.
Witlof erbij.
Evt nog een gekookt aardappeltje erbij.
Flink kruiden met: zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder, kruidnagel (klein mespuntje) en kerrie.
Boter in de koekenpan en wachten tot het bruist, varkenshaasjes erin en op een hoog vuur om en om bakken, totdat er een bruin korstje ontstaat, dan vuur matigen en deksel op de pan, alles maar kort en telkens met de onderkant van een vork erop drukken, het moet veerkrachtig blijven voor een "rosé" resultaat.
Ondertussen de witlof (zonder zout) koken in een steelpannetje ongeveer een minuut of 8 (niet te gaar), afgieten en het vocht opvangen, daarvan een klein beetje gebruiken om groentesaus (zie gebruiksaanwijzing op het pakje) in het 2e steelpannetje te maken. Witlof erbij en nootmuskaat erover strooien.
Het varkenshaasje op het verwarmde bord leggen en de jus afmaken met het overige witlofnat en een schepje over of naast het varkenshaasje scheppen.
Witlof erbij.
Evt nog een gekookt aardappeltje erbij.
Mijn kookverhaal (Renate van den Elshout-Hogeweg)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
rangvi zegt:
renatehogeweg zegt:
Andijvie (dat zijn die groene stronken) worden vlgs mij in het frans scarole genoemd, maar dat zul jij beter weten dan ik. Maar hier bedoel ik dus die witte stronkjes: witlof door ons genoemd. Je kunt er veel lekkere gerechtjes mee maken.B.v. een heel stronkje met een plak ham omwikkelen in de oven met een kaassausje, dat is ook heel lekker. Maar ook in een salade in kleine reepjes met stukjes mandarijn of sinaasappel.
Andijvie wordt bij ons ook meestal gekookt gegeten met b.v. een klontje boter en nootmuskaat of met een groentesausje zoals ik dat doe bij de witlof.:)