KookJij

Varkenshaasje met witlof

Een heerlijk varkenshaasje met witlof recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Bereidingstijd: 25 min
Personen: 2 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: uit onze eigen keuken (vooral van mijn man Hans)
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Varkenshaasje met witlof te bereiden

Het varkenshaasje in de lengte doormidden snijden het staartje dubbelklappen en vastzetten met een cocktailprikkertje.
Flink kruiden met: zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder, kruidnagel (klein mespuntje) en kerrie.
Boter in de koekenpan en wachten tot het bruist, varkenshaasjes erin en op een hoog vuur om en om bakken, totdat er een bruin korstje ontstaat, dan vuur matigen en deksel op de pan, alles maar kort en telkens met de onderkant van een vork erop drukken, het moet veerkrachtig blijven voor een "rosé" resultaat.
Ondertussen de witlof (zonder zout) koken in een steelpannetje ongeveer een minuut of 8 (niet te gaar), afgieten en het vocht opvangen, daarvan een klein beetje gebruiken om groentesaus (zie gebruiksaanwijzing op het pakje) in het 2e steelpannetje te maken. Witlof erbij en nootmuskaat erover strooien.
Het varkenshaasje op het verwarmde bord leggen en de jus afmaken met het overige witlofnat en een schepje over of naast het varkenshaasje scheppen.
Witlof erbij.
Evt nog een gekookt aardappeltje erbij.

Mijn kookverhaal (Renate van den Elshout-Hogeweg)

Wij eten het varkenshaasje meestal op deze manier.
En terecht vinden wij, dat het niet voor niks de biefstuk onder het varkensvlees wordt genoemd, vandaar ook dat je het rosé moet eten, dan blijft het lekker sappig.
Wijnadvies: rood of wit, het kan allebei, wij doen in de zomer: witte wijn, en in de winter: rode, maar rosé is misschien ook heel lekker, maar daar houden wij niet zo van.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

renatehogeweg

renatehogeweg zegt:
Dag Maria, varkenshaasje moet juist rosé zijn, kort gebakken blijft het lekker sappig. Vroeger was de kwaliteit van varkensvlees niet zo goed als tegenwoordig en werd het goed doorbakken gegeten. Maar gelukkig hoeft dat nu niet meer. In Frankrijk heet witlof inderdaad endives en dat is brussels lof of witlof. In Belgie noemen ze het ook wel witloof.
Andijvie (dat zijn die groene stronken) worden vlgs mij in het frans scarole genoemd, maar dat zul jij beter weten dan ik. Maar hier bedoel ik dus die witte stronkjes: witlof door ons genoemd. Je kunt er veel lekkere gerechtjes mee maken.B.v. een heel stronkje met een plak ham omwikkelen in de oven met een kaassausje, dat is ook heel lekker. Maar ook in een salade in kleine reepjes met stukjes mandarijn of sinaasappel.
Andijvie wordt bij ons ook meestal gekookt gegeten met b.v. een klontje boter en nootmuskaat of met een groentesausje zoals ik dat doe bij de witlof.:)
rangvi

rangvi zegt:
Hallo Renate, ben ik weer ! Jij spreekt over "rosé" effect, maar varkenvlees moet toch altijd goed doorbakken zijn,het is niet zoals bief. Of niet ? Nog een vraag : wat is witlof eigenlijk ? Ik verwar het altijd met "andijvie". In Frankrijk is "endives" brussels lof (is dat witlof ?) maar wat is andijvie dan ?