Recept
« Terug naar recepten
Yoghurt-gemberijs met mango en peperkaramel
PT30M
Yoghurt-gemberijs met mango en peperkaramel
Een heerlijk en gezond nagerecht! Tip: je kunt i.p.v. de verse gember ook wat gembersiroop gebruiken, suiker hoef je dan niet meer toe te voegen.
Bereiding
Hoe Yoghurt-gemberijs met mango en peperkaramel te bereiden
Dit is een recept van Topchef Janneke Vreugdenhil voor de Fair Flavours campagne van Fairfood, bekijk haar video op www.fairflavours.org.
Yoghurt-gember ijs
Schil de gemberwortel en rasp hem op een fijne rasp. Druk het raspsel door een zeefje tot je 1 eetlepel gembersap overhoudt. Roer het gembersap samen met de poedersuiker door de yoghurt en draai hier ijs van in een ijsmachine. Geen ijsmachine? Vries het mengsel in een goed afgesloten diepvriesdoos. Haal het er gedurende 3 tot 4 uur elk half uur even uit en roer het flink door.
Peperkaramel
Doe de rietsuiker in een pan en voeg een scheut water toe. Zet de pan redelijk op een hoog vuur en laat de suikerkristallen al roerend oplossen. Laat de suikerstroop nog een paar minuten koken, tot een stroperige karamel. Je mag nu niet meer roeren, maar schommel de pan af en toe even om de stroperigheid te checken. Roer de peper snel door de karamel en schenk hem (voorzichtig) uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Laat uitlopen tot een dunne, doorzichtige karamelplak. Zodra de karamel hard is (binnen een paar minuten), kun je hem in grote schotsen breken.
Bord opmaken
Schil de mango’s en snijd het vruchtvlees in mooie reepjes of blokjes. Verdeel het ijs over 4 borden, leg er de mango naast en versier met de peperkaramel.
Yoghurt-gember ijs
Schil de gemberwortel en rasp hem op een fijne rasp. Druk het raspsel door een zeefje tot je 1 eetlepel gembersap overhoudt. Roer het gembersap samen met de poedersuiker door de yoghurt en draai hier ijs van in een ijsmachine. Geen ijsmachine? Vries het mengsel in een goed afgesloten diepvriesdoos. Haal het er gedurende 3 tot 4 uur elk half uur even uit en roer het flink door.
Peperkaramel
Doe de rietsuiker in een pan en voeg een scheut water toe. Zet de pan redelijk op een hoog vuur en laat de suikerkristallen al roerend oplossen. Laat de suikerstroop nog een paar minuten koken, tot een stroperige karamel. Je mag nu niet meer roeren, maar schommel de pan af en toe even om de stroperigheid te checken. Roer de peper snel door de karamel en schenk hem (voorzichtig) uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Laat uitlopen tot een dunne, doorzichtige karamelplak. Zodra de karamel hard is (binnen een paar minuten), kun je hem in grote schotsen breken.
Bord opmaken
Schil de mango’s en snijd het vruchtvlees in mooie reepjes of blokjes. Verdeel het ijs over 4 borden, leg er de mango naast en versier met de peperkaramel.