KookJij

Zeeuws Spek

Een heerlijk zeeuws spek recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 95 min
Personen: nvt personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Vlees
  2. > BBQ & Grillen - Gerechten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Zeeuws Spek te bereiden

Los de Appelstroop op met wat handwarm water in een schaaltje en meng de rest van de kruiderij er doorheen. De marinade - waterverhouding moet qua dikte iets hebben van jus.

Neem het stukje gerookt spek en snij de vetlaag diagonaal (om de cm) in, herhaal dit dwars op de al gesneden spek, zodat kleine vierkantjes ontstaan.

Draai het spek om en prik een willekeurig aantal gaatjes door de spek heen met bijv, een metalen satépen.

Doe de marinade in een zgn. gripzakje (of een ander plastic zakje wat goed sluit).
Leg hierin het spek en sluit het zakje goed af. Kneed vervolgens de marinade goed door het spek en leg het zakje gedurende 24 uur in de koelkast.

Haal de volgende dag het spek uit de koelkast, kneed de marinade nogmaals door het spek.
Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
Plaats het bakblik in de oven en bedek de bodem met ongeveer ¾ olie. Laat de olie mee verwarmen in de oven.

Neem het gemarineerde spek uit de verpakking en haal het meeste van de aanhangende marinade eraf.
Wanneer de oven op temperatuur is, plaats dan de spek in het bakblik en laat het daar gedurende een klein uur, kijk af en toe hoe het gaat en draai het spek zonodig op iedere kant zodat het gelijkmatig bruin word.

Na een uurtje de temperatuur van de oven terugdraaien naar 130 graden. Laat het spek nog gedurende 30 minuten in de oven staan.

Neem na deze 30 minuten het spek uit de oven en laat het even afkoelen voordat je het gaat snijden. Je kunt ook het spek volledig laten afkoelen eer je het gaat snijden.

Eet smakelijk...

Mijn kookverhaal (Bart A. van Boven)

Omdat er van Zeeuws Spek geen recepten zijn ben ik bezig om met verschillende kruiderij de smaak van het spek zo dicht mogelijk te benaderen.

Deze variant is voorlopig, maar wel erg smakelijk. Het is dus niet Zeeuws Spek maar komt, volgens mij, heel aardig in de buurt.

Op het web kom je regelmatig een recept tegen met o.a. soja in het recept. Ik heb deze variant geprobeerd maar vind het naar spek met soja smaken.

Vandaar mijn onderzoek naar verbetering..

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Bart

Bart zegt:
@ Bolle Hans en @ Ger2

Ik probeer juist zoveel mogelijk 'hollandse' producten te gebruiken.

Ik neem aan dat het werkelijke recept voor de spek al behoorlijk wat jaren oud is en de oorspronkelijke bereiders niet over Hoisin of chinese of japanse soja beschikten.

En dat extra beetje zout, spek heeft van naturen zout genoeg. Wat niet weg neemt dat ik in mijn recept selerieblad heb toegevoegd, een van nature zoutvervanger.

Qua knoflook, ik ben gek op knoflook, maar vind niet dat het thuis hoort in Zeeuws Spek, met een beetje fantasie kun je in de naaste familie van knoflook, nml. de uien ook iets van die smaak terugvinden.

Echter ik sta natuurlijk altijd open voor verdere suggesties, fijn dat jullie meedenken.

Groet, Bart.
bolle hans

bolle hans zegt:
Bart , al eens Hoisin saus gebruikt, i.p.v. jouw appelstroop + kruiden marinade?
Hoisin verdunnen met water of droge witte wijn van de vorige dag.
Eventueel knoflook naar behoeven.;)
ger2

ger2 zegt:
Hallo Bart, je zult best soja kunnen gebruiken, maar dan de Chinese of Japanse. Het voegt dan ook een beetje zout toe denk ik. Het lijkt mij lekker te worden.