Recept
« Terug naar recepten
Oudhollandse stamppot koolraap met spek en gebakken uien
PT15M
Oudhollandse stamppot koolraap met spek en gebakken uien
De koolraap wordt samen met de aardappelen gekookt. Grootste deel gebakken uien gaat met het gebakken spek door de stamppot samen met zure room en stroop. Rest gebakken uien wordt erbij geserveerd.
Recept van:
Petra Wiggers
Bereidingstijd:
15 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Europese
Bron:
Eigen recept
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Oudhollandse stamppot koolraap met spek en gebakken uien te bereiden
- Koolraap schillen, eerst in pallen en dan in reepjes of blokjes snijden.
- Aardappelen schillen en in kleine stukken snijden.
- Uien schoonmaken en in niet te smalle ringen snijden.
- Olie of boter in de koekenpan verhitten. Spek hierin op niet al te hoog vuur knapperig bakken. Gesneden uien toevoegen en rustig meebakken tot lichtbruin.
- Aardappelen samen met de koolraap plm. 20 minuten koken in niet teveel water met zout. Afgieten in een vergiet en nog even en even droogstomen.
- Zure room toevoegen en er een grove stamppot van maken met de pureestamper.
- Op smaak maken met stroop of honing, peper, zout en nootmuskaat.
- Grootste deel van het spek en de gebakken uien door de stamppot roeren.
- Rest van de spek en uien op het bord over de stamppot verdelen.
Mijn kookverhaal (Petra Wiggers)
Wij hebben hier verder geen vlees bij gegeten, maar een karbonade of gehaktbal smaakt hier prima bij.