KookJij

Zwarte kip (zwart-zuur van kip)

Een heerlijk zwarte kip (zwart-zuur van kip) recept uit de oosterse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron: van mijn moeder
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Zwarte kip (zwart-zuur van kip) te bereiden

snijd de kip in stukken en laat het vel er aan(!!)
wrijf de stukken kip goed in met zout en nootmuskaat.
bak de kip in de olie mooi bruin; voeg de uien toe en bak tot
ze doorschijnend zijn. doe er het water bij,de wijn,de peperkorrels,de kaneel en de kruidnagels.
Stoof de kip op zacht vuur en voeg de ketjap en de azijn erbij
en dan nog 5 min.verder stoven

Mijn kookverhaal (Barbara Metz)


Eet dit gerecht de volgende dag,dan is alles er goed ingetrokken.
In Indonesia eten wij het met aardappels,sperciebonen en appelmoes met stukjes appel erin.Hier in Ned,koop ik die appelmoes bij de Aldi.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Ricardo

Ricardo zegt:
Na jarenlang mij verwonderd te hebben over de origine van dit recept van Beb Vuyk (moge haar ziel in een Indische hemel voortleven!) stuit ik pas vandaag op dit artikel. Dat betekent: Aan de slag voor de lunch van a.s. zondag.
De niet te vermijden roepers van "Ik lust geen bloed" moeten zich (tenzij kosjer of halal) beter informeren of wat zij dagelijks eten en de functie van bloed in een recept. Blijf in ieder geval weg uit Spanje en Portugal. Want daar is vers of vers gevroren kippen- of varkensbloed makkelijk te vinden.
Het is gedroogd op het internet verkrijgbaar. Of probeer de Chinese Mega markt.
Ik kook"Indisch" op maandelijkse basis voor een groepje Aziatische dames en denk dat Zwartzuur, met verhaal, een bijzondere ervaring zal zijn.
Gerry van Arcken

Gerry van Arcken zegt:
@Barbara Metz-Saffrie een zeer late reactie op dit recept waarbij ik toevallig een reactie zie van mijn reeds overleden zus Josee van Arcken over didêh maroes in Zwartzuur,een recept al vele generaties in onze (Indische familie). Omdat ik de bloed in worstvorm nergens meer kon krijgen heb ik bij de poelier wildbloed, ik weet niet meer hazebloed of niet, gebruikt. Dit was wel een essentieel onderdeel in het originele recept en rode wijn. Dit was in het begin vd vorige eeuw een duur nauwelijks te krijgen product in Indonesië. Deze combie zorgt er wel voor dat de donker bruine (zalige saus) enigszins vlokkerig (niet egaal) uitzag. Ik zal het oude recept weer opzoeken, krijg er weer zin in:-)
Connie

Connie zegt:
Over zwartzuur
Heel leuk om de reacties te lezen, ook weer een paar tips gezien.
Bedankt.
Barbara Metz

Barbara Metz zegt:
Fijn dat dit gerecht zo in de smaak valt! In Indonesia aten wij dit altijd óf met kerst óf met oud en nieuw; het is net zo'n traditie als oliebollen..
Mijn broer maakt het nog en doet - net als vroeger- gebakken aardappels erbij en zelfgemaakte appelmoes. De aardappels in partjes,van buiten krokant,van binnen lekker zacht. Als toetje maakte mijn moeder een heerlijke chocoladepudding met custardvla en slagroom. Dit laatste is uiteraard een caloriebom ,maar lekker!!!!!!
Ludy Sweeris-Sigrist

Ludy Sweeris-Sigrist zegt:
Dank U ten zeerste voor de uitstekende beschrijving van het zwart-zuur van kip recept . Dit is en van mijn favoriete gerechten die altijd zeer smakelijk door mijn lieve moeder Ruth (Beeps) werd bereid op haar Indische (afkomst Cilacap) manier. Zaalig. Vele Dank.
Groeten
Ludy
bart

bart zegt:
Omdat we altijd veel nodig hebben ca. 15 kilo, vriezen we het gewoon in, is geen probleem
bart

bart zegt:
ik gebruik 1 fles rode zoete spaanse wijn op 1 kilo kip (pepootjes of vleugels)
Yvonne Soolsma

Yvonne Soolsma zegt:
Hallo Connie, Wat leuk om te lezen dat je in California woont en de Kip Zwartzuur hebt gegeten. Ook wij hebben het dit jaar met kerst gegeten, we zijn dan met 12 personen, mijn gezin, moeder en aanhang. En iedereen is enthousiast over mijn variant met de perziken. Ik wens jou en je gezin een mooi en gezond 2014 toe.
Groeten van Yvonne uit Zaandam.
Connie Hingert

Connie Hingert zegt:
Zwartzuur. Heb het gemaakt en is heel goed bevallen. Woon in California en we kunnen niet alles krijgen dat jullie in Holland gebruiken, dit recept was geweldig.
bametz-saffrie

bametz-saffrie zegt:
Hier nog ff een wat late reactie:Josee v.Arcken had het over "dida marus" en ook over hazenbloed; ik denk dat J bedoelt:"didêh maroes",dat is gekruid en gekookt runderbloed en het is zo zacht als tofoe /tahoe. Het is een "bijgerecht", maar je moet er van houden. Ik lust het niet. Denk dat het zo is toegelicht??:D:D:D:D
Barbara Metz

Barbara Metz zegt:
Beste kokedwin,
had' t vorige keer over het hoofd gezien, maar ik weet ook niet wat josee van arcken met dida marus bedoelt; misschien kan zij het zelf even vertellen???:D
kokedwin

kokedwin zegt:
Misschien een wat late reactie maar tijdens het doorlopen van de recepten van Barbara las ik hier een reactie over het toevoegen van "Dida Marus" maar wat is dat want ik kan het nergens terug vinden.:(
w.coenen

w.coenen zegt:
Er hoort ook nog Javaanse suiker toegevoegd te worden(gulaadjawa) en vruchten wijn in plaats van rode wijn, en in plaats van azijn, rode bessen sap.
yvonne soolsma

yvonne soolsma zegt:
Een toevoeging op de variatie, is dat de azijn er wel in moet.
yvonne soolsma

yvonne soolsma zegt:
Een variatie op de kip zwartzuur hierboven is dat ik de kip insmeer met bloem, dan wordt de jus dikker, de azijn eruit laat, er een kleine flesje rode wijn in doe, het sap van perziken. En als het geheel gaar is de perziken in stukken snijden en dan op het gerecht doe. Daarna nog even verwarmen. Dit eten wij met kerst met rode kool met mandarijntjes gegarneerd, kruimige aardappeltjes met een beetje peterselie erover gesnipperd en appelcompote. Eet smakelijk hoor.