Recept
« Terug naar recepten
balkenbrij met frisse salade
PT20M
balkenbrij met frisse salade
Een heerlijk balkenbrij met frisse salade recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Linda Faith
Bereidingstijd:
20 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Vlees
- > Hoofdgerechten - Salades
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
5
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
eigen keuken
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe balkenbrij met frisse salade te bereiden
kook de pasta beetgaar en leg deze in ijswater om af te koelen.
pel en snipper de ui, schil en snij de komkommer in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en snij deze in plakjes. snij de lente uitjes in ringetjes en snijd de augurken fijn. Was de sla en meng de gesneden groente hierdoor.
Bak de balkenbrij in dunne plakken krokant in ca 5 minuten.
Maak ondertussen de dressing van de olie en azijn, breng op smaak met peper en zout en meng dit door de salade. Voeg als laatste de pasta en in stukjes gesneden zongedroogde tomaten toe. <
Laat de bakenbrij uitlekken op een vel keukenpapier.
Serveer de salade op een bord met een paar plakjes bakenbrij er bovenop.
pel en snipper de ui, schil en snij de komkommer in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en snij deze in plakjes. snij de lente uitjes in ringetjes en snijd de augurken fijn. Was de sla en meng de gesneden groente hierdoor.
Bak de balkenbrij in dunne plakken krokant in ca 5 minuten.
Maak ondertussen de dressing van de olie en azijn, breng op smaak met peper en zout en meng dit door de salade. Voeg als laatste de pasta en in stukjes gesneden zongedroogde tomaten toe. <
Laat de bakenbrij uitlekken op een vel keukenpapier.
Serveer de salade op een bord met een paar plakjes bakenbrij er bovenop.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Ab Wösten zegt:
Balkenbrij is een product dat gemaakt wordt met behulp van slachtoverblijfsel. Het oorspronkelijke recept is al heel oud. Je vindt tientallen recepten op je cp. Een ding valt mij steeds weer op: Er wordt bijna nooit gesproken over "schrömkes". Als er een varken geslacht werd, werd het niervet uitgebakken om gebruikt te worden gebruilt voor het braden en bakken.
Wat overblijft bij het uitbakken van niervet zijn de "kaantjes"of "schrömkes".En dit product is nou een belangrijk onderdeel van balkenbrij. Wij maken het ieder najaar, voor onszelf maar ook voor vrienden en kenissen.
Het is heerlijk om zo een plakje te bakken, maar gebakken op brood is ook erg smakelijk. Er zit geen afval in, maar overblijfsels.Ik kan er nog wel een heel verhaal bij doen, maar dat zal ik alleen doen als je belangstelling voor de historie hebt.
bertal zegt:
Even een kleine aanvulling, balkenbrij is sterk streek gebonden.
In Limburg wordt het gemaakt van bloed met boekweitmeel en spekjes.
In andere provincie's wordt soms geen bloed gebruikt.
Verder veel succes met het koken. :);)
m.v.g. Bert Allers
lindafaith zegt:
Dat is net als gehakt een mix van vlees. Balkenbrij kun je bij de slager krijgen en is relatief goedkoop. De smaak is zacht, met kruidnagel. Zeker een keer 't proberen waard!
groetjes
naggeris zegt: