KookJij
Lees meer Lees minder

Bleekselderijsoep

Bleekselderijsoep (Vegetarisch)

Bleekselderijsoep (Vegetarisch)
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Soepen - met Groente
  2. > Makkelijk & snel - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Eigen recept
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Bleekselderijsoep (Vegetarisch) te bereiden

Smelt de boter in een pan.
Voeg dan de bleekselderij, knoflook, tomatenpuree, appelazijn, citroensap, mosterd, tijm en het bouillonblokje toe en laat ca. 10 minuten sudderen.
Pureer het geheel met de staafmixer of blender.
Doe er dan, al roerende, de sojamelk bij, breng aan de kook en laat 10 minuutjes zachtjes doorkoken.
Voeg water toe tot een mooie soep ontstaat.
Laat het geheel nog even goed doorkoken.
Warm serveren, bestrooid met verse peterselie.
Lekker met geroosterd brood.

Mijn kookverhaal (Joke Wiggers)

Ben je uitgekeken op standaard soepen als tomatensoep of groentesoep? Probeer dan eens deze originele en smaakvolle bleekselderijsoep. Voor de soep heb je de volgende ingrediënten nodig:

400 gram bleekselderij
2 teentjes knoflook
1 eetlepel appelazijn
1 theelepel mosterd
1 blokje groentebouillon
2 eetlepels plantaardige margarine
3 eetlepels tomatenpuree
1 dessertlepel tijm
2 deciliter melk of sojamelk
Een halve citroen
Een aantal takjes peterselie
Voorbereiding

Om ervoor te zorgen dat er niets mis kan gaan met de soep, is het belangrijk om zoveel mogelijk voorbereidingen te treffen. Start met het snijden van kleine stukjes bleekselderij. Snijd de bleekselderij in stukjes van ongeveer een halve centimeter groot. Pers de teentjes knoflook en de citroen uit in een bakje. Na het snijden en persen van de ingrediënten laat je de margarine smelten in de pan.

Bereidingswijze

Als de boter goudbruin is, kun je de volgende ingrediënten toevoegen:

Stukjes bleekselderij
Tomatenpuree
Het sap van de knoflook en citroen
De appelazijn
Het tijm
Het bouillonblokje
Laat het geheel vervolgens tien minuten lang sudderen. Daarna kun je alles pureren met de staafmixer of een blender. Gooi het vloeibare mengsel na het pureren opnieuw in de pan en voeg hier de melk of de sojamelk aan toe. Vervolgens laat je het geheel tien minuten zachtjes doorkoken. Voeg na het koken water toe naar eigen smaak, zodat er een mooie soep ontstaat. Laat het vervolgens nog heel eventjes doorkoken.

Et voilà! Serveer de soep warm en voeg een klein beetje peterselie toe voordat je de soep opdient.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Harry Löhr

Harry Löhr zegt:
Ja, okee, dit heb ik zelf eigenlijk nog nooit gehad...
Maak regelmatig soep met melk of andere zuiveltoevoeging.
Elle Konings

Elle Konings zegt:
Om dat de melk bij het opwarmen mogelijk kan gaan schiften.
Harry Löhr

Harry Löhr zegt:
Volgens mij kan dat prima, maar waarom zou je de melk niet gewoon toevoegen?
Elle Konings

Elle Konings zegt:
Kun je deze soep ook een dag van tevoren maken? De melk pas op dag 2 erbij doen bijvoorbeeld?
p.f. van der Kooi

p.f. van der Kooi zegt:
Beste Joke,
Het was een lekker soepje! Iets minder oranje als de jouwe. We houden m erin!
Dank. PF
melanie

melanie zegt:
Vandaag dit recept gemaakt. Het was echt HEEERRRLLIIJJJKK. De geur die eraf kwam maakte me al nieuwsgierig. En met als resultaat het rook net zo lekker als het smaakte!
truus

truus zegt:
Vandaag deze soep gemaakt. Helaas te zuur! Kan ik m nog redden? Dank je!
Irene

Irene zegt:
Een fantastische lunchsoep. We hebben er van genoten.
Richard

Richard zegt:
Bedankt voor het recept Grietje! Ik heb de soep nu een aantal keren gemaakt en we vinden 'm erg lekker. Ik heb dit recept gevonden toen we een keer bleekselderij over hadden. Afgelopen donderdag heb ik 'm nog gemaakt voor een kookgroepje. Ik heb room gebruikt i.p.v. sojamelk en gemalen Italiaanse kruiden. Ze vonden 'm erg lekker. Iemand vond 'm zelfs "voortreffelijk" :-)
grietje56

grietje56 zegt:
Wat enorm jammer die reacties te lezen! Ik heb 'm nu al meerdere malen gemaakt en steeds lekker! Bij Eveline kan ik alleen maar bedenken dat ze de stengels bleekselderij niet in stukjes heeft gesneden? Daarnaast moet je ook zoveel water toevoegen totdat de soep soep is/wordt. Josien, ik denk dat je de ingredienten, met name de tomatenpuree te heet hebt gemaakt? Wanneer de 'smaakmakers' te heet worden worden ze bitter.
Koken is geduld en timing. Haal ook van de bleekselderij de 'draden' af bij het schoonmaken, deze zijn/worden taai na bereiding. Ik hoop dat ik jullie kan bijstaan met deze info. Laat me maar weten hoe jullie het hebben gemaakt, misschien kan ik nog helpen? Je mag me mailen! [email protected] want de soep is het dubbel en dwars waard!
Josien kuipers

Josien kuipers zegt:
Mislukt de soep. Erg bitter. Helaas niet voor herhaling vatbaar. In de wc verdwenen.:)
grietje56

grietje56 zegt:
Och jee, Eveline! Wat ging er mis dan? Het is inderdaad erg jammer..want ze is zeker lekker! Laat me maar weten wat er (precies) mis ging, wellicht heb ik nog een paar tips?
Wel blijven proberen hoor, want de soep is het weeard!;)
Eveline

Eveline zegt:
Helaas hopeloos mislukt. Dikke brij, na een half uur waren de stengels nog hard, hele keuken onder de prut door het staafmixeren. Jammer, het rook zo lekker...
flavia

flavia zegt:
Lijkt me erg lekker, Joke. En ook de tapenade. Je hoort nog van me.