Recept
« Terug naar recepten
Borstplaat
PT30M
Borstplaat
Dit is een typisch Sinterklaas recept, erg lekker om zelf op te eten maar ook om uit te delen!
Bereiding
Hoe Borstplaat te bereiden
Suiker met het water, de melk of de room heel langzaam aan de kook brengen. Zo'n 5 minuten laten koken. Als een druppel van het mengsel hard wordt in koud water is het goed. Wie cacao of oploskoffie wil gebruiken kan die gelijk met de suiker te koken zetten. Andere smaakstoffen pas toevoegen als de pan van het vuur af is. Figuren voor suikerbeesten van tevoren invetten. Wie geen figuren heeft kan een ingevette bakplaat gebruiken. Giet daar het suikermengsel op en laat het hard worden. Snij kleine borstplaatjes uit het bijna uitgeharde mengsel. Neem de borstplaat met een schuivende beweging van de bakplaat af.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Marco zegt:
Er zijn al prima thermometers die hoog genoeg gaan, voor weinig geld.
Dan heb je in ieder geval meer zekerheid ipv alles te moeten schatten.
Francis Blake zegt:
500 gr poedersuiker
100 cc slagroom
deze twee vermengen.
langzaam verwarmen en gedurende enige minuten tegen de kook (tussen 3 en 5)aanhouden.
Belangrijk mag niet koken.
Voor het uitgieten gebruik ik zelf altijd de minibakvormen voor muffins die je bij de Xenos kunt kopen. Hoef je alleen wat vochtig maken en omkeren. Dan wanneer je ze nodig hebt gebruiken. Hard laten worden en afkoelen.
Dan voorzichtig lossen.
Francis Blake zegt:
Neem 1 deel slagroom bv 100cc. 5 delen gewone poedersuiker. Zet de slagroom op een zacht vuur. Doe in 4 of 5 delen de poedersuiker er door. Na elk nieuw portie poedersuiker weer goed doorroeren en de suiker laten oplossen.
Als alles er door is het mengsel ongeveer 3 a 4 minuten tegen de kook aan houden onder voortdurend zachtjes roeren. Persoonlijk giet ik ze altijd uit in de mini muffinvormen van de xenos. Die kunnen de hitte hebben en dan zijn ze ook goed te lossen.
Een uurtje koud laten worden en uit de vorm halen. De vormen kan je na even omspoelen met handwarm water weer gebruiken. Wel even het overtollige water eruit kloppen. Je kan de borstplaat ook verschillende kleuren geven. Of vermengen met wat mokka of cacao.
Smul lekker.
Frank zegt:
eljo zegt:
Niels zegt:
Ik heb gisteren weer uitgevonden, dat je echt moet blijven roeren, volgens mij maak je alle beginnende kristalletjes dan stuk, en zo krijg je heel veel kleine kristalletjes in de borstplaat, en dat is juist zo lekker.
Dus: als het een minuut of vijf gekookt heeft, haal je het van het gas, dan blijf je roeren totdat je langs de kant voelt dat het wat taaier wordt, op een gegeven moment voel je op de bodem ook wat "geschraap" van kristalletjes. Zodra je dat voelt is het nog een keer heel hard roeren (zonder luchtbellen), en dan uitgieten. Blijft het te zacht (na 2 uur nog niet hard)? Dan alles bij elkaar, drie eetlepels water erbij, weer verwarmen, en iets langer doorgaan met het roeren, totdat het "echt" over de bodem schraapt. Succes en geniet ervan!
olivier duijvesteijn zegt:
gerda zegt: