Recept
« Terug naar recepten
Bouillabaisse
PT25M
Bouillabaisse
Een heerlijk bouillabaisse recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
25 min
Personen:
4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
16
Herkomst:
Frankrijk
Keuken:
Europese
Bron:
boodschappen.nl
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Bouillabaisse te bereiden
Snijd de vis in blokjes of repen.Pel en snipper de ui.Maak de prei schoon en snijd deze in smalle ringen.Pel het teentje knoflook en hak het fijn.Kruis de tomaten in,leg ze even in heet water,pel en snijd ze in stukjes.Maak de venkel schoon,snijd deze in ringen en hak het venkelgroen fijn.Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui,prei,knoflook,kerriepoeder,sinaasappelrasp en venkel zonder groen 3 minuten.Schenk de bouillon en de wijn erbij en breng het aan de kook.voeg de visblokjes en tomaat toe en kook zachtjes 10 minuten.Schep de garnalen erdoor en verwarm zonder te koken.Garneer met venkelgroen.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Ango zegt:
recept doorgeven zoals ik ze maak , er is evenwel véél werk aan maar het resultaat is het méér dan waard hoor !! jamie jamie !!!!Ik geef jullie het kruidige recept uit de omgeving van Marseille .
bereiding voor 8 pers . ; voor de visbouillon .
2kg visgraten en -koppen (zonder kieuwen)
1 pak soepgronten, 100gr uien ,1 koffielepel witte peperkorrels, 1 koffielepel zout ,2 laurierblaadjes
voor de soep ;
1 ui (50gr) , 3 knoflookteentjes, 250gr prei ,300gr venkel ,3 vleestomaten ,1kg schoongemaakte mosselen (met schelp dus ) 750gr zeeduivel of zeepaling ( hondshaai) , 6 panklare roodbaarsjes (elk 120gr) ,8 scampi of rivierkreeftjes ;3 eetlepels olijfolie ,2 mespuntjes saffraan ,zout , peper , 3cl Pernod of Ricard (anijslikeur) , 1/2 glas witte wijn en een toef dille .
Voor de visfond : de graten en de koppen van de vis zorgvuldig schoonspoelen .De soepgroenten schoonmaken, wassen en kleinsnijden .De gepelde ui in 4 snijden .Alles met de kruiden in een grote kookpan doen en overgieten met 2 1/2 liter water. opkoken en geregeld afschuimen Vervolgens op een laag pitje nog 30 min. laten pruttelen. De visfond door een fijne zeef gieten .
Voor de soep ;
De ui en de look pellen en snipperen .De prei en de venkel schoonmaken, wassen en kleiner snijden .De tomaten pellen, ontpitten en in acht partjes verdelen .De mosselen wassen. De zeeduivel of zeepaling schoonspoelen ,droogdepen en in mootjes verdelen. De roodbaars schoonschrapen en in stukken snijden . De scampi spoelen onder de koude kraan. Alle groenten, behalve de tomaten, aanfruiten in de hete olie. saffraan toevoegen en overgieten met de visbouillon.De stukken vis aan de soep toevoegen en nog 20 min. op een laag pitje verder laten doorstoven .Er na 10 min. de stukken tomaat, mosselen en scampi aan toevoegen. De soep stevig op smaak brengen met zout , peper, anijslikeur en wijn. bestrooien met gehakte dille en opdienen met stokbrood en rouille !!!!
ROUILLE ;
voor 8 porties
2 rode paprika's(400gr)
2 kleine rode chillipepers(pimento)
150gr. wittebrood
1 1/2 dl goede olijfolie
peper, zout, 2 mespuntjes saffraan, 2 knoflookteentjes.
De paprika's schoonmaken, het velletje verwijderen, en ze grof hakken .De chillipepertjes wassen en ontpitten en ze samen met de grofgehakte paprika's en het brood héél fijn hakken met de hand , of beter nog , in de keukenrobot .Het moet een soort grove puree zijn.Vervolgens druppelsgewijs de olijfolie door de paprikapasta roeren tot de saus er als een soort rode mayonaise uitzet. op smaak brengen.Het gepelde knoflook doorpersen en aan de saus toevoegen . De "rouille" opdienen bij de bouillabaisse.Ze smaakt het best als u een eetlepel van de saus in uw bord door de soep roert.
SMAKELIJK . Véél werk maar de moeite waard . Dat IS de ECHTE Bouilabaissse !!!!!!
PS: zonder vis gaat het niet ! Als u bij de vishandelaar de typische middelandse zeevis niet kan vinden , kan u de bouillabaisse ook heel goed bereiden met uit onze eigen Noordzee. Kabeljauw,roodbaars, rode poon, heilbot, schelvis en zalm. Kies vooral voor vis met vast vlees !!!! GOOD LUCK !!!:p:p:p:p:p:p:p
juan zegt: