KookJij

Charlotte met aardbeien

Een heerlijk charlotte met aardbeien recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 70 min
Personen: 12 personen
Categorieën:
  1. > Nagerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Les copains culinaires.
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Charlotte met aardbeien te bereiden

Verwarm een oven voor tot 230º C. Klop de eierdooiers met de 25 gr suiker en het zout schuimig. Klop de eiwitten stijf en klop er de 50 gr suiker in een straaltje door. Blijf kloppen tot het schuim zo stevig is dat u het kunt snijden. Om het deeg volume te laten behouden wordt het dooier-schuim voorzichtig door het eiwitschuim geschept. Meng de bloem met de maïzena en zeef dit, al omscheppend, boven het eiermengsel. Schenk dan het deeg op een met bakvast papier bekleed bakblik en strijk het gelijkmatig uit tot een plaat van 40 x 46 cm. Bak het in de voorverwarmde oven in 8 à 10 minuten lichtbruin.

LET OP ! bij een iets té lange baktijd is er geen rol meer van te maken omdat het deeg dan breekt. Stort het gebak direct op een zeer licht bevochtigde doek, trek het papier eraf, bestrijk het direct met de gezeefde aardbeienjam en rol het gebak stevig op tot een diameter van 1 Euro-muntstuk. Snijd het af en maak de volgende rol. Plaats de rollen in de vriezer en snijd ze pas als ze hard zijn. Snijd ze in plakjes van maximaal 5 mm dikte en bekleed hiermee de holten van de charlotte-mat. Snijd ze aan de bovenkant gelijk. Maak er 14 in totaal.

Klop voor het chocolade-kapselbiscuit de eieren met de suiker au bain marie tot lauw-warm en gebonden. Haal de bak uit het water en klop verder tot het mengsel koud is en in volume is toegenomen. Meng de bloem met de maïzena en de cacao en zeef dit, al omscheppend, boven het eiermengsel. Dit omscheppen moet snel en kort gebeuren. Voeg dan voorzichtig de gesmolten boter toe. Schep het kort om tot een egale gladde massa. Stort het deeg op een met bakvast papier beklede bakplaat ( 30 x 38 ) en strijk het glad. Bak het in de voorverwarmde turbo-oven in 15 tot 20 minuten af. Laat het afkoelen en steek er rondjes uit, zo groot dat ze de charlottes afsluiten. Week voor de vulling de gelatine in ruim koud water.

Maak de aardbeien schoon, verwijder de steeltjes en zet 100 gr mooie aardbeien apart voor de garnering. Druk de rest door een fijne zeef en voeg de Kirsch, poedersuiker en vanillesuiker toe.Schep alles goed door elkaar. Breng 1 ½ dl van deze coulis aan de kook, haal de pan van het vuur en los er de goed uitgeknepen gelatine in op. Meng er dan de rest van de koude coulis door.

Sla de room stijf en spatel deze voorzichtig door de opstijvende coulis. Giet de coulis in de charlotte-vormpjes en dek ze af met de kapsel-rondjes. Laat ze in de koeling verder opstijven. Breng de abrikozenjam met een lepel water aan de kook en besmeer hiermee de charlottes.
Serveren
Bestrooi de borden met poedersuiker. Smelt de pure chocolade au bain marie. Maak een cornetje van bakvast papier. Garneer naar eigen idee de borden met wat chocolade, room en aardbei.


Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst