Recept
« Terug naar recepten
Citroen frambozen schuimgebak
PT70M
Citroen frambozen schuimgebak
Een heerlijk citroen frambozen schuimgebak recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
70 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
5
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
ah
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Citroen frambozen schuimgebak te bereiden
(minstens 4 uur tevoren): In steelpan 100 g suiker met wijn en 250 ml water aan de kook brengen. Roeren tot suiker volledig is opgelost. Pan van vuur nemen en wijnsiroop laten afkoelen. Citroenen uitpersen en 300 ml sap afmeten (rest bewaren voor citroenroom). Sap door wijnsiroop roeren en mengsel overschenken in diepvriesdoos. Na halfuur doos uit vriezer nemen en ijskristallen langs zijkant van doos met vork loshalen. Mengsel doorroeren en doos terugzetten in vriezer. Handeling nog minstens vijf keer herhalen, tot massa uit grove ijskristallen bestaat (= granita).
Bereiden
Oven voorverwarmen op 150 °C. Kom, gardes van mixer en spatel afwassen en dan met halve citroen nawrijven, zodat alles vetvrij is (anders wordt eiwit niet stijf). In kom eiwitten stijfkloppen. Beetje voor beetje kristalsuiker toevoegen en blijven kloppen tot mengsel dik en glanzend is. Maïzena boven eiwit zeven en met azijn en paar druppels vanillearoma losjes door eiwit spatelen.
Bakplaat met bakpapier bekleden en als die groter is dan circa 22x33 cm, op bakpapier met potlood rechthoek van 22x33 cm aftekenen (rand van bakpapier vrijlaten). Eiwitschuim op bakpapier scheppen en gelijkmatig uitstrijken over getekende rechthoek. Bakplaat in midden van voorverwarmde oven schuiven en eiwitschuim ca. 20 min. laten drogen (= meringue).
Intussen in kom met mixer slagroom met 1 el poedersuiker opkloppen, maar niet helemaal stijfslaan. Lobbige roommengsel friszuur op smaak brengen met 1-2 el citroensap. Op theedoek groot vel bakpapier leggen en helemaal met poedersuiker bestrooien. Meringue uit oven nemen, 5 min. laten afkoelen. Meringue voorzichtig omkeren op besuikerd bakpapier. Voorzichtig bakpapier van schuimlaag wegtrekken.
Lemon curd erover uitstrijken. Citroenroom op meringue scheppen en gelijkmatig erover uitstrijken.
Aan zijkant van meringue frambozen naast elkaar in citroenroom drukken; helft van frambozen achterhouden voor garnering.
Schuim met behulp van theedoek in bakpapier oprollen. Rol stevig vastzetten met plakband (ook aan zijkanten), zodat vulling er niet uitlekt. Minstens 3 uur in koelkast laten opstijven.
Nabereiden
Granita uit vriezer nemen. Bakpapier rond meringuerol verwijderen en rol in 6-8 plakken snijden. Over dessertborden poedersuiker strooien en meringue erop leggen. Garneren met frambozen. Granita in champagneflutes scheppen en naast meringuerol op bord zetten.
Bereiden
Oven voorverwarmen op 150 °C. Kom, gardes van mixer en spatel afwassen en dan met halve citroen nawrijven, zodat alles vetvrij is (anders wordt eiwit niet stijf). In kom eiwitten stijfkloppen. Beetje voor beetje kristalsuiker toevoegen en blijven kloppen tot mengsel dik en glanzend is. Maïzena boven eiwit zeven en met azijn en paar druppels vanillearoma losjes door eiwit spatelen.
Bakplaat met bakpapier bekleden en als die groter is dan circa 22x33 cm, op bakpapier met potlood rechthoek van 22x33 cm aftekenen (rand van bakpapier vrijlaten). Eiwitschuim op bakpapier scheppen en gelijkmatig uitstrijken over getekende rechthoek. Bakplaat in midden van voorverwarmde oven schuiven en eiwitschuim ca. 20 min. laten drogen (= meringue).
Intussen in kom met mixer slagroom met 1 el poedersuiker opkloppen, maar niet helemaal stijfslaan. Lobbige roommengsel friszuur op smaak brengen met 1-2 el citroensap. Op theedoek groot vel bakpapier leggen en helemaal met poedersuiker bestrooien. Meringue uit oven nemen, 5 min. laten afkoelen. Meringue voorzichtig omkeren op besuikerd bakpapier. Voorzichtig bakpapier van schuimlaag wegtrekken.
Lemon curd erover uitstrijken. Citroenroom op meringue scheppen en gelijkmatig erover uitstrijken.
Aan zijkant van meringue frambozen naast elkaar in citroenroom drukken; helft van frambozen achterhouden voor garnering.
Schuim met behulp van theedoek in bakpapier oprollen. Rol stevig vastzetten met plakband (ook aan zijkanten), zodat vulling er niet uitlekt. Minstens 3 uur in koelkast laten opstijven.
Nabereiden
Granita uit vriezer nemen. Bakpapier rond meringuerol verwijderen en rol in 6-8 plakken snijden. Over dessertborden poedersuiker strooien en meringue erop leggen. Garneren met frambozen. Granita in champagneflutes scheppen en naast meringuerol op bord zetten.