Tja, heel veel mensen weten onderhand wel dat deze gehaktbal echt heel erg lekker is.
Echter wat me steeds stoorde aan de recepten die op internet staan is het feit dat in de lijst van ingrediënten steeds staat: 1 potje vleesfond (380 ml) of zelfgemaakte fond ?
Het verbaasde me dat een potje vleesfond duurder is dan het gehakt !!
Echter hoe maak je dan zelf wel een lekkere fond of jus ?
Het moge duidelijk zijn dat Librije of met name Jonnie Boer, nooit een potje vleesfond zal gebruiken.
Wat ik weet is dat je een gehaktbal moet aanbraden en daarna moet leren zwemmen !
Zo krijg je een sappige bal met een mooie saus of jus.
Dit recept is volgens mij close to perfection !
Smulgroet,
Ger1958
Recept
« Terug naar recepten
De gehaktbal van Librije met een Zwem-diploma !!
PT45M
De gehaktbal van Librije met een Zwem-diploma !!
Door deze lekkere bal te laten zwemmen in een heerlijke jus is het close to perfection !
Recept van:
Gerrie Peters
Bereidingstijd:
45 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
1
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Smulweb
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe De gehaktbal van Librije met een Zwem-diploma !! te bereiden
Meng alle bovenstaande ingrediënten voor het gehakt en kneed het met de handen tot alle ingrediënten goed zijn gemengd.
Verdeel het in porties en draai er ballen van.
Laat de ballen afgedekt 30 min. rusten in de koelkast en / of leg ze voor 15 min. in de vriezer.
De gehaktballen daarna rondom aanbraden in een braadpan waarin de gehaktballen de hele bodem bedekken en voorzichtig met een lepel uit de hete boter halen en op een bord leggen.
Vervolgens in de overgebleven boter een heel fijn gesnipperd uitje en een super fijn gesneden winterworteltje fruiten.
1 eetlepel bloem en 1 volle eetlepel grove mosterd toevoegen en goed blijven roeren terwijl je de bloem gaart.
Daarna 1 dun plakje ( kan altijd nog wat meer ) in kleine stukjes gesneden ontbijtkoek toevoegen en blijven roeren.
De ballen weer terug in de jus en dan voldoende heet water toevoegen zodat de ballen leren " zwemmen " om net niet " kopje onder te gaan " .
Even aan de kook brengen en ze dan ca. 45 min op laag vuur laten " water trappelen " !!
Met meer of minder ontbijtkoek en / of pittige mosterd krijg je een jus aangepast aan je persoonlijke smaak.
Ballen op de rug, school of met de " vrije" slag laten zwemmen in de jus en geniet van de geuren die vrijkomen !!!!!
Mmmmmmmmmmmmmmmm
Verdeel het in porties en draai er ballen van.
Laat de ballen afgedekt 30 min. rusten in de koelkast en / of leg ze voor 15 min. in de vriezer.
De gehaktballen daarna rondom aanbraden in een braadpan waarin de gehaktballen de hele bodem bedekken en voorzichtig met een lepel uit de hete boter halen en op een bord leggen.
Vervolgens in de overgebleven boter een heel fijn gesnipperd uitje en een super fijn gesneden winterworteltje fruiten.
1 eetlepel bloem en 1 volle eetlepel grove mosterd toevoegen en goed blijven roeren terwijl je de bloem gaart.
Daarna 1 dun plakje ( kan altijd nog wat meer ) in kleine stukjes gesneden ontbijtkoek toevoegen en blijven roeren.
De ballen weer terug in de jus en dan voldoende heet water toevoegen zodat de ballen leren " zwemmen " om net niet " kopje onder te gaan " .
Even aan de kook brengen en ze dan ca. 45 min op laag vuur laten " water trappelen " !!
Met meer of minder ontbijtkoek en / of pittige mosterd krijg je een jus aangepast aan je persoonlijke smaak.
Ballen op de rug, school of met de " vrije" slag laten zwemmen in de jus en geniet van de geuren die vrijkomen !!!!!
Mmmmmmmmmmmmmmmm
Mijn kookverhaal (Gerrie Peters)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
ger1958 zegt:
Tja, smaken verschillen, wij vinden het juist wel heel lekker om een klein stukje ontbijtkoek in de jus te doen.
Bedankt voor je reactie en smulgroeten,
Gerrie
Gerda Lamers zegt:
Margaret van Veen zegt: