KookJij

De gehaktbal van Librije met een Zwem-diploma !!

Door deze lekkere bal te laten zwemmen in een heerlijke jus is het close to perfection !
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Smulweb
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe De gehaktbal van Librije met een Zwem-diploma !! te bereiden

Meng alle bovenstaande ingrediënten voor het gehakt en kneed het met de handen tot alle ingrediënten goed zijn gemengd.
Verdeel het in porties en draai er ballen van.
Laat de ballen afgedekt 30 min. rusten in de koelkast en / of leg ze voor 15 min. in de vriezer.

De gehaktballen daarna rondom aanbraden in een braadpan waarin de gehaktballen de hele bodem bedekken en voorzichtig met een lepel uit de hete boter halen en op een bord leggen.

Vervolgens in de overgebleven boter een heel fijn gesnipperd uitje en een super fijn gesneden winterworteltje fruiten.
1 eetlepel bloem en 1 volle eetlepel grove mosterd toevoegen en goed blijven roeren terwijl je de bloem gaart.

Daarna 1 dun plakje ( kan altijd nog wat meer ) in kleine stukjes gesneden ontbijtkoek toevoegen en blijven roeren.
De ballen weer terug in de jus en dan voldoende heet water toevoegen zodat de ballen leren " zwemmen " om net niet " kopje onder te gaan " .
Even aan de kook brengen en ze dan ca. 45 min op laag vuur laten " water trappelen " !!

Met meer of minder ontbijtkoek en / of pittige mosterd krijg je een jus aangepast aan je persoonlijke smaak.

Ballen op de rug, school of met de " vrije" slag laten zwemmen in de jus en geniet van de geuren die vrijkomen !!!!!

Mmmmmmmmmmmmmmmm

Mijn kookverhaal (Gerrie Peters)

Tja, heel veel mensen weten onderhand wel dat deze gehaktbal echt heel erg lekker is.
Echter wat me steeds stoorde aan de recepten die op internet staan is het feit dat in de lijst van ingrediënten steeds staat: 1 potje vleesfond (380 ml) of zelfgemaakte fond ?

Het verbaasde me dat een potje vleesfond duurder is dan het gehakt !!
Echter hoe maak je dan zelf wel een lekkere fond of jus ?

Het moge duidelijk zijn dat Librije of met name Jonnie Boer, nooit een potje vleesfond zal gebruiken.

Wat ik weet is dat je een gehaktbal moet aanbraden en daarna moet leren zwemmen !
Zo krijg je een sappige bal met een mooie saus of jus.

Dit recept is volgens mij close to perfection !

Smulgroet,

Ger1958

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Margaret van Veen

Margaret van Veen zegt:
Gelukkig je recept nog ergens kunnen vinden, vind deze gehaktbal toch de lekkerste van allemaal van die ik in de loop van de jaren al geprobeerd heb. Dus dat eten we vandaag !
ger1958

ger1958 zegt:
Hoi Gerda,

Tja, smaken verschillen, wij vinden het juist wel heel lekker om een klein stukje ontbijtkoek in de jus te doen.

Bedankt voor je reactie en smulgroeten,

Gerrie
Gerda Lamers

Gerda Lamers zegt:
Moet natuurlijk zijn bal
Gerda Lamers

Gerda Lamers zegt:
Dit recept voor de gehaktballen heb ik ook maar i.p.v. 1 potje vleesfond staat er in het recept 400 ml. runderbouillon, dus als ik bouillon trek voor soep, ik maak altijd zo'n zes liter, vries ik het gezeefd in en heb dus altijd zelf gemaakte bouillon bij de hand. Voor de rest is het een heerlijke bak. Nog even een opmerking, waar komt het gebruik van ontbijtkoek toch vandaan, ik vind dat echt niet lekker in sausen en hachee's.