Recept
« Terug naar recepten
Doperwtensoep met Gerookte Varkenspoot
PT480M
Doperwtensoep met Gerookte Varkenspoot
Het is een soep met doperwten in plaats van spliterwten
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
480 min
Personen:
8 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
1
Herkomst:
Duitsland
Keuken:
Europese
Bron:
Familie
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Doperwtensoep met Gerookte Varkenspoot te bereiden
- Doe in een grote pan 4 liter water en voeg toe alle ingrediënten voor de bouillon met de gerookte varkenspoten (die moet je speciaal bestellen bij een goede slager).
- Breng dit aan de kook en doe er dan het deksel op en zet in de oven, die op 120 graden Celsius is gezet.
- Laat dat 6 uur trekken in de oven en haal de pan er dan uit.
- Vis de varkenspoten er uit en doe die in een grote kom of andere grote pan.
- De bouillon door een zeef halen en de gezeefde bouillon gieten op de varkenspoten. Gooi weg wat er in de zeef zit. Laat het vlees in de bouillon afkoelen.
- Haal dan het vlees van de botten en trek het uit elkaar in kleine hapbare brokjes. Het vel niet weggooien, maar in kleine smalle reepjes snijden en dat apart houden met het vlees.
- Meet 2 liter bouillon af en doe in een kom (De rest van de bouillon kun je invriezen - het blijft een maand goed in de freezer),
- We hebben nu dus klaar staan het klein gemaakte vlees de vellen in reepjes en 2 liter bouillon
- Nu gaan we met de rest van de soep aan de gang:
- Doe de boter in een grote pan (met deksel) en laat die op matig vuur smelten.
- Op het moment dat de boter gaat bruisen doe je de ui er in met de woteltjes en het zeezout.
- Dit laat je al roerend aanfruiten tot de ui en worteltjes zijn zacht geworden. Dat zal zo'n 15 minuten duren.
- Doe er dan de wijn bij en breng dat aan de kook. Blijf roeren en koken tot de wijn praktisch is verdampt.
- Nu gaat de 2 liter klaarstaande bouillon in de pan met de 10 gesnipperde blaadjes munt en breng weer aan de kook.
- Voeg dan de doperwtjes toe.
- De worteltjes zullen dan boven komen drijven en die halen we eruit met een schuimspaan en die doen we in een apart kommetje. (Ze worden op een later tijdstip weer toegevoegd aan de soep)
- We koken de erwtjes ongeveer 5 minuten op.
- Nu gaan we blenderen, zodat de soep echt soep wordt en we draaien door tot er een glad homogeen mengsel is ontstaan.
- Vervolgens doen we het vlees er bij met de vel-stripjes en we brengen het geheel weer aan de kook.
- Dan doen we de worteltjes er weer bij en proeven of de soep op smaak is.
- De peper en eventueel extra zout gaat er bij.
- Een flinke scheut olijfolie e.v. gaat er bij en de soep kan dan in de koppen (of borden). Bestrooi met de apart gehouden gesnipperde blaadje munt.
- We maken het geheel af met een eetlepel crême fraiche.a
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
We schenken hierbij een Kabinett trockrn of een Spätlese trocken Riesling of een licht soort rode wijn. (bv een jonge duitse Pinot Noir die geen hout heeft gehad.)
Kees Truijens zegt:
Bij de Portugese kraam op de zaterdagmarkt op het Vreeburg in Utrecht koop ik keurig verpakte gerookte varkenspootjes.