Recept
« Terug naar recepten
Echte, superlekkere, oud-Hollandse erwtensoep (snert)
PT300M
Echte, superlekkere, oud-Hollandse erwtensoep (snert)
Een heerlijk echte, superlekkere, oud-hollandse erwtensoep (snert) recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Erwin Delano
Bereidingstijd:
300 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Ons mam
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Echte, superlekkere, oud-Hollandse erwtensoep (snert) te bereiden
Zet het vlees op met koud water, de bouillonblokjes en de kruiden, breng rustig tegen de kook aan en laat minimaal 4 uur op een sudderpitje trekken en gaar worden.
Haal het vlees dan uit de bouillon, haal van de botten en uit de pijpjes en snij al het vlees fijn - behalve de worsten natuurlijk, die in plakjes, en hou apart tot later gebruik in de soep.
Voeg de erwten toe aan de bouillon, breng aan de kook en laat een half uur op niet al te hoog vuur koken onder regelmatig roeren - ook goed over de bodem zodat ze niet aanbranden - tot ze uit elkaar beginnen te vallen. Doe er de groentes bij en kook deze mee tot ze bijna gaar zijn voor je het vlees terug in de pan doet.
Laat alles dan nog een kwartiertje op rustig vuur koken tot je een heerlijke goed gebonden en -gevulde erwtensoep hebt, en roer er de overige fijngesneden kruiden door. Een soep waar je gegarandeerd helemaal van opknapt na een koude dag! Eet smakelijk!!
Haal het vlees dan uit de bouillon, haal van de botten en uit de pijpjes en snij al het vlees fijn - behalve de worsten natuurlijk, die in plakjes, en hou apart tot later gebruik in de soep.
Voeg de erwten toe aan de bouillon, breng aan de kook en laat een half uur op niet al te hoog vuur koken onder regelmatig roeren - ook goed over de bodem zodat ze niet aanbranden - tot ze uit elkaar beginnen te vallen. Doe er de groentes bij en kook deze mee tot ze bijna gaar zijn voor je het vlees terug in de pan doet.
Laat alles dan nog een kwartiertje op rustig vuur koken tot je een heerlijke goed gebonden en -gevulde erwtensoep hebt, en roer er de overige fijngesneden kruiden door. Een soep waar je gegarandeerd helemaal van opknapt na een koude dag! Eet smakelijk!!
Mijn kookverhaal (Erwin Delano)
Zo maakte ons mam altijd de snert, en die had het weer van haar moeder enz... En ik dus nu ook weer :)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
beary zegt:
Ik woon vlak bij de Albert Cuyp en ik weet welke slager je bedoelt, Sjaak is die slager en die heeft speenvarkens kopjes daar trek je geen goede bouillon mee, Bij de wit in Oost kan je nog echte varkenskop kopen en voor huishoudelijk werk is een halve genoeg, maar dan wel 4 pootjes er bij en dan krijg je dat je er de volgende morgen een houten lepel met de steel naar beneden rechtop in kan steken en die blijft staan:)
Gerard van der Leeuw zegt:
Gerard van der Leeuw zegt:
beary zegt:
En dat je nu split erwten gebruikt is prima maar inderdaad er hoort knolselderie in en blad selderie en peterselie en als vlees, 1/2 varkens kop en pootjes.
En daar mag je best een heel dikke hamschijf voor gebruiken want varkenskop kan je haast niet meer krijgen en geen rook worst meekoken, die kon je in die tijd niet betalen. En heel belangrijk de rooksmaak bederft je snertsmaak.
Beary:)
bametz-saffrie zegt:
wordt het vaak gegeten; als je wilt kun je die Indonesië- versie maken met de ingrediënten die op jouw lijstje staan! De versie van jou ken ik al, maar het blijft iedere keer een tractatie!! :D:p
edelarosa zegt:
edelarosa zegt:
En beary, ik weet niet waar jij vandaan komt, maar bij ons is dat er allemaal al tientallen jaren hoor, gewoon in de supermarkt of anders bij de groenteboer. Misschien kom je uit een dorp, ik kom uit de stad..
slaatje zegt:
beary zegt:
Gerard van der Leeuw zegt:
Dank je wel, heb vroeger vlak bij de Wakkerstraat gewoond, dus weet waar het is! Ik ga er heen. Gerard.