KookJij

Eendenborstfilet met appel en sinaasappel- honingsaus

Een heerlijk eendenborstfilet met appel en sinaasappel- honingsaus recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 20 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Eendenborstfilet met appel en sinaasappel- honingsaus te bereiden

Vijf borden voorverwarmen.
Appel schillen, in vier parten snijden en klokhuis verwijderen. Elkt part in plakjes snijden en met citroensap besprenkelen.
Eendeborstfilets van vel ontdoen en licht met zout en peper bestrooien.
In koekenpan helft van boter verhitten. Eendenborst in 6 minuten van buiten bruin en van binnen rose bakken, halverwege keren.
Eendenborst uit pan op 1 bord leggen en in aluminiumfolie verpakken.
Achtergebleven bakvet uit pan schenken (wordt niet meer gebruikt) en pan terug op vuur zetten.
Sinaasappelsap toevoegen, vuur hoog draaien en alle aanbaksels goed losroeren.
Honing en tijm erdoor roeren en met zout en peper op smaak brengen.
Pan van vuur nemen en klontjes koude boter snel met garde door saus kloppen, zodat mooie gladde, lichtgebonden saus ontstaat.
Eendenborst schuin in dunne plakken snijden. Sinaasappelsauss over vier borden verdelen. Eendenborstplakjes en appelschijfjes om en om dakpansgewijs in saus leggen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

appie4325

appie4325 zegt:
Een supermalse eendenfilet krijg je als de filet 24 uur van te voren met grof zout insmeert, voor het braden afspoelen en droogdeppen..komt uit de zw hoek van Frankrijk, de eendenstreek!!
Frans Lievens

Frans Lievens zegt:
Ik heb dit recept gisteren zelf weer gemaakt voor 5 personen en ze vonden het geweldig.
sylvain Vuyge

sylvain Vuyge zegt:
Zeer lekker en eenvoudig.
julia

julia zegt:
Ziet er lekker uit! Dit gaan we proberen:p
Jeffrey

Jeffrey zegt:
Je moet de eend tot op het vlees insijden en bakken zonder boter.

Je kan ook sinaasappel Jus maken:

Suiker karameliseren.
Sinaasappelsap (vers) erbij.
Bij binden met ontbijtkoek.
Bas

Bas zegt:
Dit is een heerijk recept, ik doe er zelf een scheutje port door, en dat maakt 't net wat steviger.
Pieter

Pieter zegt:
Heleen en Carla, beide hartelijk bedankt voor de snelle reactie! Aangezien ik met verse mango werk ga ik deze idd koud op het warme bord leggen! Geniet van een gezellige kerstmis en laat het smaken!
Liliane

Liliane zegt:
Carla
Bedankt voor je reactie, vriendelijk van je! Nu hopen en duimen dat het een gerecht wordt om duimen en vingers van af te likken :p
çarla

çarla zegt:
De mango kan je koud op het bord leggen. Borden graag voorverwarmen, dan komt alles goed. En tijm (heel weinig, erg sterk van smaak) mag je zelf kiezen. Takje kan je meekoken en weer verwijderen.
Heleen

Heleen zegt:
Ik heb gedroogde mango gebruikt, die ik even heb laten weken in warm water en daarna even heb meegebakken met de stukjes appel.Ik heb tijm-honing gebruikt met wat verse tijm.Veel plezier.
Pieter

Pieter zegt:
Dag, ik ga het recept proberen op kerstavond met mango ipv appel. Wordt de mango echter koud op het bord gelegd, of wordt deze even aangebakken in een pan of zo? De tijm, dat is poeder of een takje fijngesneden? Alvast bedankt en prettige feesten voor iedereen!
carla

carla zegt:
liliane, natuurlijk kan je de sinaasappelsap mee verwerken in de saus. Heel lekker zelfs, proef wel of de saus niet te zuur is geworden anders voeg je er nog wat honing aan toe. Ik neem altijd coolbest sinaasappelsap, doe daar ook de sap v.d. sinaasappels door. Heel lekker.Succes, carla.
Liliane

Liliane zegt:
Jaren terug heb ik ook eend gemaakt met sinaasappelsaus, maar ik "dacht" dat ik het sap van de sinaasappels mee verwerkte in de saus ???...........Kan dat ???? Iemand een goede tip voor mij, de tijd begint te dringen :-)))) thx
johan

johan zegt:
Gisteren dit recept klaargemaakt met mango (ipv sinaas) en appels . Subliem !:p
carla

carla zegt:
Wendy, wat ook heel lekker is erbij is tutti-frutti. Dat is ook zoet en daar vraagt dit gerecht eigenlijk om. Even een nachtje laten weken in water, dan wordt het fruit nog lekkerder en groter.