Recept
« Terug naar recepten
Franse uiensoep
PT100M
Franse uiensoep
Een heerlijk franse uiensoep recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
100 min
Personen:
`14 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
12
Herkomst:
Frankrijk
Keuken:
Europese
Bron:
Les copains culinaires.
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Franse uiensoep te bereiden
Verwarm een oven voor tot 225º C. Doe de runderbotten en de schenkels in een braadslee en laat ze bruinen in de voorverwarmde oven. Voeg dan de wortel en de ui toe, schep alles om en laat het nog ca 5 minuten gaan. Doe alles over in een snelkookpan. Giet het vet uit de braadslee en blus de braadslee af met de witte wijn. Schraap het aanbaksel los. Laat dit op een hoog vuur tot de helft inkoken en giet het in de snelkook-pan. Voeg 3 ½ liter koud water toe en breng het aan de kook. Schuim het regelmatig af. Draai het vuur laag, zodra de massa kookt, en voeg dan bleekselderij, champignons, tomaat, prei, dragon, tijm, peterselie en laurier toe. Sluit de snelkookpan en laat het ca 75 minuten gaan. Zeef de bouillon en laat ze afkoelen. Ontvet ze. Kook ze in tot 2 liter.
Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen. Pel de teentjes knoflook. Laat de boter en een grote pan smelten, voeg de uien en de geperste knoflook toe en laat het geheel, al omscheppend, zachtjes zweten tot het gaar is. Voeg nu de blokjes ontbijtspek, de witte wijn, de runderbouillon en het bouquet garni toe en laat het geheel 30 tot 40 minuten zachtjes trekken. Haal het ontbijtspek uit de soep en pureer de soep in een blender. Proef de soep af op smaak.
Verwarm een oven voor tot 230º C. Snijd het stokbrood in dunne plakken en bestrooi het royaal met de Gruyère. Leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat en plaats deze net voor het uitserveren ca 3 minuten in de voorver-warmde oven. De kaas moet lichtbruin en gesmolten zijn.
Serveren
Maak de ui schoon en snijd ze in 14 zéér dunne ringen. Zet deze, naar eigen idee, wel of niet, even aan in wat boter. Meng de rode port, Franse cognac, room en de eierdooier in een kom door elkaar. Giet in elke hete soepkop wat van dit mengsel en schep er de hete soep overheen. Leg een ui-ring op de soep en leg daarop een kaas-crouton. Serveer de soep direct uit.
Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen. Pel de teentjes knoflook. Laat de boter en een grote pan smelten, voeg de uien en de geperste knoflook toe en laat het geheel, al omscheppend, zachtjes zweten tot het gaar is. Voeg nu de blokjes ontbijtspek, de witte wijn, de runderbouillon en het bouquet garni toe en laat het geheel 30 tot 40 minuten zachtjes trekken. Haal het ontbijtspek uit de soep en pureer de soep in een blender. Proef de soep af op smaak.
Verwarm een oven voor tot 230º C. Snijd het stokbrood in dunne plakken en bestrooi het royaal met de Gruyère. Leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat en plaats deze net voor het uitserveren ca 3 minuten in de voorver-warmde oven. De kaas moet lichtbruin en gesmolten zijn.
Serveren
Maak de ui schoon en snijd ze in 14 zéér dunne ringen. Zet deze, naar eigen idee, wel of niet, even aan in wat boter. Meng de rode port, Franse cognac, room en de eierdooier in een kom door elkaar. Giet in elke hete soepkop wat van dit mengsel en schep er de hete soep overheen. Leg een ui-ring op de soep en leg daarop een kaas-crouton. Serveer de soep direct uit.