Recept
« Terug naar recepten
Gentse waterzooi met asperges
PT60M
Gentse waterzooi met asperges
Een heerlijk gentse waterzooi met asperges recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Willy Delcart
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
3
Herkomst:
Belgie
Keuken:
Belgische
Bron:
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Gentse waterzooi met asperges te bereiden
1. Kook de asperges vooraf. Maak de groenten schoon, schil de selder en de wortel, pel de ui en snijd alle groenten in stukken. Je maakt zelf een keuze: in fijne julienne of brunoise (zoals de klassieker het zegt), of in wat grotere stukken. Snijd de asperges in stukken. Snijd de peterselieroosjes en de kervel fijn. Zet alles klaar.
2. Schil de aardappelen en kook ze afzonderlijk. Giet ze af, damp ze uit en houd ze op warm. Je kan ze ook op het laatst meewarmen in de saus.
3. Stoof de groenten aan in wat boter (cocotte) in deze volgorde: de wortelen, de selder, de ui en tenslotte de preiwitten. Bevochtig met de ontvette kippenbouillon tot alle groentjes goed onder staan. Kruid met peper, zout en een snuifje cayennepeper. Leg de stukken kip er nu bij. Laat alles goed warm worden en leg er de aspergestukken ook bij. Proef nu zeker voor de kruiding. Breng net tot tegen het kookpunt.
5. Maak nu de binding. Neem de twee eierdooiers en voeg er de dl room bij en roer los. Bind daarmee de waterzooi. Laat niet meer koken!
6. Bestrooi alles met de fijngesneden peterselie en kervel. Roer wat om en besprenkel met het sap van de halve citroen. Dresseer. Geef iedereen wat van de groente, de kip en de warme aardappelen. Giet er de waterzooisoep overheen.
2. Schil de aardappelen en kook ze afzonderlijk. Giet ze af, damp ze uit en houd ze op warm. Je kan ze ook op het laatst meewarmen in de saus.
3. Stoof de groenten aan in wat boter (cocotte) in deze volgorde: de wortelen, de selder, de ui en tenslotte de preiwitten. Bevochtig met de ontvette kippenbouillon tot alle groentjes goed onder staan. Kruid met peper, zout en een snuifje cayennepeper. Leg de stukken kip er nu bij. Laat alles goed warm worden en leg er de aspergestukken ook bij. Proef nu zeker voor de kruiding. Breng net tot tegen het kookpunt.
5. Maak nu de binding. Neem de twee eierdooiers en voeg er de dl room bij en roer los. Bind daarmee de waterzooi. Laat niet meer koken!
6. Bestrooi alles met de fijngesneden peterselie en kervel. Roer wat om en besprenkel met het sap van de halve citroen. Dresseer. Geef iedereen wat van de groente, de kip en de warme aardappelen. Giet er de waterzooisoep overheen.
Mijn kookverhaal (Willy Delcart)
Ik woonde en werd groot in Gent. Toen ik jong was, bevond er zich een klein restaurantje in de Donkersteeg (Franse Gentse vertaling: Rue du Paradis) dat beroemd was enkel en alleen voor dit gerecht.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
mia7 zegt:
Groetjes terug :D:D:)
willydelcart zegt:
Het zou mij enorm veel plezier doen wat feedback te krijgen. Mensen die het recept daadwerkelijk hebben geprobeerd en hun bevindingen daarop.
Ikzelf heb me voorgenomen dat ook te doen met recepten die ik al maakte uit Kookjij. Goede voornemens dus, alhoewel oudejaarsavond al een tijdje voorbij is.
Het is leuk om te horen: 'dat ziet er lekker uit.'
Maar blijkt dat ook zo als het op tafel komt?
Dat zou pas goed doen aan het hart.
Aan allen: mijn hartelijke groeten en bedankjes dus!
:D:D
mia7 zegt:
Yazoo zegt:
willydelcart zegt:
De stukken kip zijn daaruit afkomstig (gaar en wel).
Ik had dat inderdaad beter moeten vermelden.
Een mens doet zijn best!
Bedankt derbyke voor je hulp hierbij. :)
derbyke zegt:
Yazoo zegt:
mia7 zegt: