Recept
« Terug naar recepten
Gesuikerde zoete bataat
PT70M
Gesuikerde zoete bataat
Een heerlijk gesuikerde zoete bataat recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
70 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
3
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Odin recepten
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Gesuikerde zoete bataat te bereiden
Oven voorverwarmen op 180° C.
Bataat schillen en in dikke plakken snijden, dan in de ovenschaal leggen en gesmolten boter er overheen gieten.
Voeg suiker, citroensap, sinaasappelsap en kaneel toe.
De schaal afdekken met aluminiumfolie en 30 min in de oven.
Folie verwijderen, roer voorzichtig, verwijder het pijpje kaneel, bestrooi met citroenschil en de schaal zonder deksel nog 15 - 30 minuten of tot de bovenkant iets knapperig is in de oven.
Bataat schillen en in dikke plakken snijden, dan in de ovenschaal leggen en gesmolten boter er overheen gieten.
Voeg suiker, citroensap, sinaasappelsap en kaneel toe.
De schaal afdekken met aluminiumfolie en 30 min in de oven.
Folie verwijderen, roer voorzichtig, verwijder het pijpje kaneel, bestrooi met citroenschil en de schaal zonder deksel nog 15 - 30 minuten of tot de bovenkant iets knapperig is in de oven.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Els zegt:
Gekke vraag misschien. Maar wat is bataat?:)
Gr.Els
Els, even op Google en je weet het antwoord:
De zoete aardappel of bataat (Ipomoea batatas) is een plant uit de windefamilie (Convolvulaceae). De zoete aardappel is een zetmeelhoudende knol, een verdikking van de wortels. In Polynesië heet hij kumara.
De zoete aardappelen worden gebruikt in de Surinaamse keuken. Ook staat de zoete aardappel op het traditionele menu voor Thanksgiving Day in de Verenigde Staten (US: 'Yam'). Bij de bereiding worden de zoete aardappels geschild, gekookt en meestal met kruiden geserveerd als bijgerecht.
De zoete aardappel bevat de suiker raffinose, dat winderigheid veroorzaakt doordat deze suiker niet verteerd wordt in het voorste gedeelte van het spijsverteringsorgaan, maar pas in de dikke darm. Hierbij ontstaan de gassen waterstofgas en koolstofdioxide. Het gehalte aan raffinose verschilt van ras tot ras.
Ook geeft de zoete aardappel een verminderde afbraak van trypsine (TIA) afhankelijk van het ras van 20 tot 90%. Verhitting bij 90 °C heft de werking op. Er bestaan roze en witte varianten van de zoete aardappel. De roze variant bevat meer β-caroteen dan de witte variant. De beide varianten van de zoete aardappel zijn verkrijgbaar in toko's en op markten.
Redactie KookJij
fabita zegt:
De bataat kun je na het koken (liefst in de schil) ook bakken,net als de gewone aardappel.:)