Recept
« Terug naar recepten
Gistdeeg Noedels (Tsjechië)
PT60M
Gistdeeg Noedels (Tsjechië)
Een heerlijk gistdeeg noedels (tsjechië) recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Zdenek ...
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
11
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Gistdeeg Noedels (Tsjechië) te bereiden
*Maak eerst zuurdeeg :
Leg de verse Gist in een kleine kom, voeg een theelepel suiker toe en roer met een houten lepel tot de gist oplost.
( Kan ook zonder suiker bereid worden)
Doe er nu een mespunt Vlugbloem en een scheutje lauwe melk bij en roer het tot een papje.
Bedek de kom met een theedoek of servet en laat op een lauwwarme plaats rijzen.
Is het Zuurdeeg binnen 10-15 minuten 1x zoveel gerezen, dan kan het gebruikt worden.
*Doe er de gezeefde vlugbloem met het zout en de rest van de suiker in een kom.
Maak in het midden ervan een kuiltje en doe de gerezen zuurdeeg erbij.
Klop de eidooier los in de rest van de lauwe melk en giet het langzaam en al roerende bij de vlugbloem.
Roer er tenslotte gesmolten lauwe boter bij en kneed er een stevig deeg van.
Bestuif het deeg met bloem, bedek het met een droge theedoek en laat het op een lauwwarme plaats rijzen (ca. 20-30min. totdat de massa 1x zo groot is).
Vorm van het deeg met een houten lepel kleine noedels (zo groot als een middelgrote appel) en leg ze op een met bloem bestoven plaats.
Maak hiervan, met in bloem gedoopte handen, ronde platte koekjes.
Leg in het midden een eetl. verse Bosbessen of Aardbeien en omhul de vulling met het deeg zodat er een bal ontstaat.
(Knijp het deeg goed aan elkaar vast, er mogen geen gaatjes in zitten !)
Leg de noedels op een houten plank, met bloem bestrooid, en laat ze nog enkele minuten narijzen (met een doek afgedekt).
Draai ze tijden het narijzen een keer om, zodat ze mooi rond worden.
Doe de noedels vervolgens in ruim kokend water met zout.
Leg het deksel op de pan en kook ze ca. 4 min., haal het deksel weg, draai de noedels om en kook ze nog ca. 4 min. totdat ze gaar zijn.
Haal de noedels met een schuimspaan uit de pan, laat ze uitlekken en prik ze een beetje door met een naald.
Leg ze in een diepe schaal, bedruip ze met hete boter en bestrooi ze met in boter gebakken paneermeel, gemengd met suiker. (Ze kunnen ook met droge kwark, gemengd met suiker, bestrooid worden. Pers. voorkeur).
Dien ze gelijk op.
Deze noedels kunnen ook met verse Kwetsen (Prunus domestica domestica) of abrikozen gevuld worden.
Leg de verse Gist in een kleine kom, voeg een theelepel suiker toe en roer met een houten lepel tot de gist oplost.
( Kan ook zonder suiker bereid worden)
Doe er nu een mespunt Vlugbloem en een scheutje lauwe melk bij en roer het tot een papje.
Bedek de kom met een theedoek of servet en laat op een lauwwarme plaats rijzen.
Is het Zuurdeeg binnen 10-15 minuten 1x zoveel gerezen, dan kan het gebruikt worden.
*Doe er de gezeefde vlugbloem met het zout en de rest van de suiker in een kom.
Maak in het midden ervan een kuiltje en doe de gerezen zuurdeeg erbij.
Klop de eidooier los in de rest van de lauwe melk en giet het langzaam en al roerende bij de vlugbloem.
Roer er tenslotte gesmolten lauwe boter bij en kneed er een stevig deeg van.
Bestuif het deeg met bloem, bedek het met een droge theedoek en laat het op een lauwwarme plaats rijzen (ca. 20-30min. totdat de massa 1x zo groot is).
Vorm van het deeg met een houten lepel kleine noedels (zo groot als een middelgrote appel) en leg ze op een met bloem bestoven plaats.
Maak hiervan, met in bloem gedoopte handen, ronde platte koekjes.
Leg in het midden een eetl. verse Bosbessen of Aardbeien en omhul de vulling met het deeg zodat er een bal ontstaat.
(Knijp het deeg goed aan elkaar vast, er mogen geen gaatjes in zitten !)
Leg de noedels op een houten plank, met bloem bestrooid, en laat ze nog enkele minuten narijzen (met een doek afgedekt).
Draai ze tijden het narijzen een keer om, zodat ze mooi rond worden.
Doe de noedels vervolgens in ruim kokend water met zout.
Leg het deksel op de pan en kook ze ca. 4 min., haal het deksel weg, draai de noedels om en kook ze nog ca. 4 min. totdat ze gaar zijn.
Haal de noedels met een schuimspaan uit de pan, laat ze uitlekken en prik ze een beetje door met een naald.
Leg ze in een diepe schaal, bedruip ze met hete boter en bestrooi ze met in boter gebakken paneermeel, gemengd met suiker. (Ze kunnen ook met droge kwark, gemengd met suiker, bestrooid worden. Pers. voorkeur).
Dien ze gelijk op.
Deze noedels kunnen ook met verse Kwetsen (Prunus domestica domestica) of abrikozen gevuld worden.
Mijn kookverhaal (Zdenek ...)
Een echte delicatesse voor jong en oud !
mia7 zegt: