De worstenbroodjes zijn heel gemakkelijk in de diepvries te bewaren. Laat ze voor het opwarmen eerst ontdooien en verwarm ze ongeveer 15 minuten in een oven op 150 graden.
Klik op de pijltjes voor meer foto's.
Recept
« Terug naar recepten
Echte Brabantse worstenbroodjes
PT120M
Echte Brabantse worstenbroodjes
Een echte authentieke Brabantse specialiteit is het worstenbroodje en
volgens de traditie wordt het vooral gegeten met Kerstmis (na de
nachtmis) en met Carnaval. Het is bij ons thuis echter geen straf om ze
vaker te eten.
Dit zijn eigenlijk groot uitgevallen 'broodjes' want 1 of 2 van deze is een
complete maaltijd. Misschien heeft het iets met de Brabantse gulheid te
maken. Je kunt ze ook makkelijk de helft kleiner maken dan kun je ze als
hapje presenteren. Ik maak altijd een grote hoeveelheid want je kunt ze
heel makkelijk invriezen. Al moet ik dan wel rap zijn want anders zijn ze op.
De hoeveelheid is voor 20 grote of 40 kleine broodjes
Wist je dat het Echte Brabants worstenbroodje zelfs op de Wereld Unesco
lijst staat van Cultureel Erfgoed.
Bereiding
Hoe Echte Brabantse worstenbroodjes te bereiden
- Meng in een grote kom de bloem, suiker, zout en gist.
- Verwarm de melk met daarin de boter in klontjes tot lauwwarm en dat de boter begint te smelten.
- Voeg de melk toe terwijl je met de mixer (deeghaken) alles goed door elkaar mengt. Haal het deeg uit de kom en kneed alles nog 15 minuten goed door elkaar tot je een elastische bal hebt.
- Verdeel de deegbal in 20 porties van 80 gram. Leg de bolletjes op een bakplaat en dek ze af met plastic folie en laat ze 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.
- Intussen kun je de worstjes maken. Meng hiervoor het gehakt met paneermeel, eieren, mosterd, worcestersaus, nootmuskaat, foelie, peper en zout. Voeg daarna de melk beetje bij beetje toe.
- Maak dan de worstjes van ongeveer 12 cm en 85 gram per worstje. Leg ze in een schaal en zet ze in de koelkast tot het deeg lang genoeg gerezen is.
- Rol de deegbolletjes uit tot ovale lapjes (bestrooi indien nodig een beetje bloem op het aanrecht.) Leg op elk lapje een worstje en vouw eerst de korte kant en daarna de lange kant (zie foto's) Bevochtig de flapjes eventueel met een beetje water zodat het beter blijft plakken.
- Leg bakpapier op de bakplaat en leg hierop de worstenbroodjes met de naad naar beneden. Dek de broodjes af met plasticfolie en laat ze nog 45 minuten rijzen. (kamertemperatuur)
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bestrijk de worstenbroodjes met losgeklopt ei en bak ze dan (per plaat) ongeveer 25-30 minuten tot ze gaar en bruin zijn.
- Laat ze afkoelen op een rooster.