Komijn geeft een dringende kruidensmaak en ik doe het er meestal niet bij.
Ook wortel laat ik weg omdat dit het gerecht zoeter maakt.
Ik let wel op dat het paprikapoeder niet droog verhit wordt, aangezien het dan kan verbranden. Ik koop jaarlijks vers paprikapoeder en bewaar dit in een gesloten recipient afgedekt met aluminiumfolie of donker papier.
Ik stoof wel eerst de vleesblokjes aan. Je krijgt dan minder droog vlees in je soep.
Recept
« Terug naar recepten
Goulashsoep (Gulásleves)
PT120M
Goulashsoep (Gulásleves)
Een heerlijk goulashsoep (gulásleves) recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Alfons Van de Mieroop
Bereidingstijd:
120 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Hongarije
Keuken:
Balkan
Bron:
Boek Hongaarse specialiteiten
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Goulashsoep (Gulásleves) te bereiden
Spoel het vlees en snij overtollig vet en zeker pezen weg.
Snij het vlees in niet te grote blokjes, bv iets tussen 1,5 en 2cm. Probeer het vlees zoveel dwars op de vezel te snijden.
Spoel de paprika, aardappelen, bladselder en de ui.
Snij de ui dwars en daarna in snippers.
Verhit de vetstof in de ketel en fruit hierin eerst de ui op een zacht vuur. Zorg ervoor dat de ui niet bruin wordt.
Versnipper en plet het knoflookteentje en voeg dit, samen met wat karwijzaad toe aan de gefruite ui.
Haal de gefruite ui uit de ketel en laat afkoelen.
Meng het paprikapoeder doorheen de gefruite ui.
Schil de aardappelen en snij deze in blokjes.
Snij alle groenten in blokjes.
Meng het vlees en de gefruite ui met paprikapoeder samen in de kookpot, voeg water toe tot alles onder staat.
Kook het geheel op een laag vuur en voeg na circa een uur de versneden groenten, uitgezonderd de aardappelen toe. Voeg, indien nodig water bij.
Laat alles nog zachtjes sudderen, circa 30 min tot groenten en vlees goed gaar zijn.
Voeg dan de aardappelen toe en laat sudderen tot alles gaar is.
Serveer met brood.
Serveer nog gedroogde scherpe paprika's bij het gerecht voor degene welke het scherp pikant willen.
Dien mogelijk op in een typisch klein Hongaars potje of in een diepe kom.
Drink er een zware droge rode wijn bij bv een Kadarka of Pinot Noir barrique of een Bourgogne.
Snij het vlees in niet te grote blokjes, bv iets tussen 1,5 en 2cm. Probeer het vlees zoveel dwars op de vezel te snijden.
Spoel de paprika, aardappelen, bladselder en de ui.
Snij de ui dwars en daarna in snippers.
Verhit de vetstof in de ketel en fruit hierin eerst de ui op een zacht vuur. Zorg ervoor dat de ui niet bruin wordt.
Versnipper en plet het knoflookteentje en voeg dit, samen met wat karwijzaad toe aan de gefruite ui.
Haal de gefruite ui uit de ketel en laat afkoelen.
Meng het paprikapoeder doorheen de gefruite ui.
Schil de aardappelen en snij deze in blokjes.
Snij alle groenten in blokjes.
Meng het vlees en de gefruite ui met paprikapoeder samen in de kookpot, voeg water toe tot alles onder staat.
Kook het geheel op een laag vuur en voeg na circa een uur de versneden groenten, uitgezonderd de aardappelen toe. Voeg, indien nodig water bij.
Laat alles nog zachtjes sudderen, circa 30 min tot groenten en vlees goed gaar zijn.
Voeg dan de aardappelen toe en laat sudderen tot alles gaar is.
Serveer met brood.
Serveer nog gedroogde scherpe paprika's bij het gerecht voor degene welke het scherp pikant willen.
Dien mogelijk op in een typisch klein Hongaars potje of in een diepe kom.
Drink er een zware droge rode wijn bij bv een Kadarka of Pinot Noir barrique of een Bourgogne.