KookJij

Griekse auberginesalade (Melizanosalata – mezedes)

Een heerlijk griekse auberginesalade (melizanosalata – mezedes) recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4-6 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Griekenland
Keuken: Balkan
Bron: Afroditi, Maria, Evstathia
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Griekse auberginesalade (Melizanosalata – mezedes) te bereiden

Was de aubergines. Laat ze volkomen heel (zelfs het groen).
Leg ze op de rooster van de voorverwarmde oven (250°C) gedurende ± 45 minuten tot ze volledige zacht en gerimpeld zijn.
Snijd ze dwars door en haal met een lepel het vruchtvlees er uit.
Doe het vruchtvlees in een mengkom en druk het fijn met een vork (gebruik geen blender).
Neem de gepelde ui en rasp deze fijn, giet enkel het sap ervan bij de aubergines.
Voeg er 1 teen geperste look, citroensap en 1 eetl. yoghurt aan toe. Kruid bij met peper en zout. Meng alles goed door elkaar (dag -2).
Hak een handvol bladpeterselie en roer die er net voor het opdienen onder (dag 0).

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Voor de derde keer hielden we een Griekse avond. Dat betekende recepten van onze beste vriendinnen en kook-huismoeders uit Griekenland, maar met de zomerse ingrediënten van onze streek.
Het vroeg heel wat zoek- en probeerwerk, maar lukte perfect.
De Griekse keuken is niet echt moeilijk, het vraagt alleen veel werk.
Gelukkig konden de meeste dingen 1 tot 2 dagen vooraf voorbereid worden.

Op het menu stond:
Griekse auberginesalade, tzatziki, Griekse feta met tomaat, paprika en sjalot uit de oven, Griekse gebakken courgetteschijfjes met kaas, Griekse sla met feta, komkommer, tomaat en olijven en Griekse filorolletjes met gehakt. (Allemaal voorgerechtjes die samen op tafel komen, of 'mezedes' zoals ze dat in Griekenland noemen. Als hoofgerecht gaven we moussaka. Het dessert bestond uit verse vijgen met Griekse volle natuuryochurt.

In het recept leest u hoeveel dagen vooraf u dat gerecht kan voorbereiden (dag 0, dag -1, dag -2 en zelfs dag -3) en bewaren in de koelkast.

Het betekende eveneens koken met zuinigheid. We gooiden niets weg, zelfs de geraspte ui niet, die gebruikten we bij de bourekakia (filo-rolletjes gevuld met gehakt).

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Eveline Bisseling

Eveline Bisseling zegt:
Ik heb bij dit recept zelf toevoegingen bedacht en dat is écht lekker! In plaats van Griekse yoghurt heb ik een bekertje slagroom opgeklopt en door de mousse geschept en fijngehakte walnoten en i.p.v. peterselie wat fijngehakte of fijngesneden koriander. en... als je ervan houd, wat kappertjes erdoor geeft alles een mediterrane smaak! Serveren met warm, vers stokbrood en smullen maar!
Graag jullie reacties enne veel success!
Paula

Paula zegt:
Beste Willy,
Het recept lijkt heel erg op wat ik 30 jaar geleden heb geproefd op Naxos. Ik ga het morgen proberen.
Lekkerrrr....
marcus

marcus zegt:
Erg lekker, vergeet geen gaatjes in de aubergine te prikken voordat deze in de oven gaat. Ze exploderen als je dat niet doet!
Martin Ravestijn

Martin Ravestijn zegt:
Echt lekker!!!!;)