Een frisse (Griekse) salade en een glas koude Retsina smaken hier prima bij.
Soms is het nogal eens lastig om deze pastasoort te vinden.
De Griekse naam is "kritharaki". Het bekende Italiaanse merk "Barilla" heeft het onder de naam "risoni" in zijn assortiment en bij de Turkse supermarkt heb ik deze pasta ook wel eens ooit gehad van een mij onbekend merk.
Maar geen nood als je de pasta niet kunt vinden dan neem je gewoon penne of spirali of iets dergelijks.
Recept
« Terug naar recepten
Griekse lamsbout met rijstvormige pasta (Arni Yiouvestsi)
PT120M
Griekse lamsbout met rijstvormige pasta (Arni Yiouvestsi)
Yiouvetsi is van oudsher een echt authentiek Grieks zondags gerecht.
Dit gerecht heb ik wel eens tijdens een vakantie in Griekenland gegeten en
al bladerend door een van mijn kookboeken kwam ik het weer tegen. Met
een lamsbout in de vriezer en de goeie pasta in de kelder was de keuze
wat het moest worden snel gemaakt.
Ik heb er, in tegenstelling tot het recept, geen kaas bij geserveerd omdat ik
vond dat het zonder ook al erg lekker was. Wel heb ik een handvol
snoeptomaatjes doormidden gesneden en tegelijk met de pasta door de
saus gedaan.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
120 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Griekenland
Keuken:
Europese
Bron:
Mezze & Moussaka- van Tessa Kiros
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Griekse lamsbout met rijstvormige pasta (Arni Yiouvestsi) te bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verwijder overtollig vet van de lamsbout. Pers de citroen erover uit en wrijf het vlees in met het sap. Doe 4 el olijfolie in een ovenschaal. Voeg de lamsbout toe en besprenkel met de rest van de olie. Wrijf het vlees in met het paprikapoeder en de knoflook en breng royaal op smaak met peper en zout. Doe de tomatenstukjes, de lente ui, oregano en kaneelstokje in de
- schaal en strooi er wat zout overheen. Zet dit in de oven en rooster 30 minuten. Voeg 250 ml heet water toe en laat 1 uur braden. Draai de lamsbout halverwege de kooktijd om.
- Kook intussen de pasta beetgaar. Giet af. Schep als het lamsvlees gaar is de pasta eromheen in de schaal met 375 ml heet water en vermeng voorzichtig met de tomaten. Zet terug in de oven en laat nog eens 10 tot 15 minuten braden of tot de pasta het vocht bijna helemaal heeft opgenomen, maar er nog altijd een laag saus in de schaal staat.
- Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten op een warme plaats. Geef de kaas erbij voor de liefhebbers.