KookJij

Ham-prei taart

Een heerlijk ham-prei taart recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 6 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Ham-prei taart te bereiden

Bereiding;
Fonceerdeeg
Wrijf bloem met boter tot er kruimels ontstaan.
Maak kuiltje in ’t midden en giet er ‘t water en zout in.
Vorm nu met al de ingrediënten een bal zonder dat het deeg te elastisch wordt.
Rol in plastic folie en laat ’n uur in de koelkast rusten voor verder gebruik.
De vulling:
Het spek ontzwoerden, in blokjes snijden en bakken in weinig boter, laat afkoelen op keukenrol (ontvetten)
De prei wassen, éminceren en lichtjes opstoven in de pan met ’t vet van het spek.
De room, eieren en pezo luchtig opkloppen.
De taart maken.
Rol het deeg uit op 4 mm. dikte, op een met bloem bestrooide tafel en bekleed er een ingeboterde taartvorm (20 à 24 cm) mee.
Voor kant-en-klaar bladerdeeg, papier onder deeg laten, dan moet de vorm niet ingeboterd worden.
Deeg inprikken met vork en bestrooien met een weinig paneermeel en blind bakken.
Blind bakken is 't deeg voorbakken zonder vulling maar met en laagje droge bonen of spliterwten.
Verdeel spek en de prei over de bodem.
Begiet met het room eimengsel en bestrooi met gemalen kaas.
Gedurende 30 à 40 min in oven van 200° bakken.
Gaarheid controleren met naald.

Mijn kookverhaal (Rik Schildermans)

Is een recept dat hier erg in de smaak valt, kan eventueel ook koud geserveerd worden, vb 1/8 taart als voorgerecht.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

mdc

mdc zegt:
Hallo,:)
Het lekkerst naar mijn smaak met gistdeeg.Tip laat de prei blancheren en afkoelen alvorens met de eieren en de zure room (geen room)kaas masse te vermengen.Gistdeeg moet niet voorgebakken worden.
Groetjes Martine:):p;)
slaatje

slaatje zegt:
Lijkt me heerlijk en het valt mij op dat ik niet de enige ben die (per ongeluk)de recepten in dieet en slank zet, want dat is dit recept ook niet. Groetjes Gerda ;):p