Recept
« Terug naar recepten
Jan in de zak
PT3M
Jan in de zak
Een heerlijk jan in de zak recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Hans Mense
Bereidingstijd:
3 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
3
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Jan in de zak te bereiden
1. Verkruimel de gist in een kopje doe er 6 eetlepels melk bij en roer de gist, als ze vloeibaar is geworden, en keer om.
2. Zeef de bloem, maak er een kuiltje in en strooi zout over de bovenrand. Schenk het gistmengsel in het kuiltje en voeg melk en ei toe. Roer er vanuit het midden een glad beslag van. Klop het beslag goed door en dek de kom af met een bebloemde theedoek. Laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats rijzen tot de omvang is verdubbeld.
3. Was de krenten en rozijnen, droog ze goed af en schep 1 eetlepel bloem erdoor. Snijd de sukade fijn. Maak een theedoek nat en bestrooi een kant met bloem.
4. Kneed krenten, rozijnen en sukade door het deeg en leg de deegbal op de theedoek. Bind de doek zo vast dat er genoeg ruimte overblijft voor het rijzen. Breng een pan met water aan de kook. Leg een schoteltje op de bodem en leg de zak in de pan. Sluit de pan en leg iets zwaars op het deksel. Kook de Jan in de zak zachtjes in 2 uur gaar. Verwijder de doek en laat uitdampen. Snijd dat Jan in de zak in plakken en geef er een stroopsaus bij. Of maak op uw bord een sausje van kokende melk, boter en suiker en doop het brood hierin. Bak de overgebleven plakken de volgende dag aan weerzijden bruin en dien ze op met suiker.
2. Zeef de bloem, maak er een kuiltje in en strooi zout over de bovenrand. Schenk het gistmengsel in het kuiltje en voeg melk en ei toe. Roer er vanuit het midden een glad beslag van. Klop het beslag goed door en dek de kom af met een bebloemde theedoek. Laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats rijzen tot de omvang is verdubbeld.
3. Was de krenten en rozijnen, droog ze goed af en schep 1 eetlepel bloem erdoor. Snijd de sukade fijn. Maak een theedoek nat en bestrooi een kant met bloem.
4. Kneed krenten, rozijnen en sukade door het deeg en leg de deegbal op de theedoek. Bind de doek zo vast dat er genoeg ruimte overblijft voor het rijzen. Breng een pan met water aan de kook. Leg een schoteltje op de bodem en leg de zak in de pan. Sluit de pan en leg iets zwaars op het deksel. Kook de Jan in de zak zachtjes in 2 uur gaar. Verwijder de doek en laat uitdampen. Snijd dat Jan in de zak in plakken en geef er een stroopsaus bij. Of maak op uw bord een sausje van kokende melk, boter en suiker en doop het brood hierin. Bak de overgebleven plakken de volgende dag aan weerzijden bruin en dien ze op met suiker.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
slaatje zegt:
mdc zegt:
In mijn familie word het deeg met de hulp van een lepel in porties in het kokende water gedaan dan met schuimspaan opgevist en op een bord afkoelen en in de Boter bakken met kandij suiker of "kinnekessuiker" opdienen. :)Martine
lieke zegt:
Heike zegt: