*Saté saus kan worden gebruikt voor allerlei soorten :
-Saté Ajam = van kip
-Saté Babi = van varkensvlees
-Saté Sapi = van rundvlees
-Saté Kambing = van geitenvlees
*Saté saus smaakt ook goed bij BBQ-gerechten
Recept
« Terug naar recepten
Katjang Saus ,Pinda Saus,Saté Saus (Versie JA)
PT30M
Katjang Saus ,Pinda Saus,Saté Saus (Versie JA)
Er zijn veel pinda-sauzen (katjang-sauzen) in omloop.Elk huishouden heeft zijn eigen variaties.Je kunt de sauzen praktisch overal bij gebruiken.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
30 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
- > BBQ & Grillen - Sauzen
- > Voorgerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
3
Herkomst:
Indonesie
Keuken:
Oosterse
Bron:
Aangepaste familie recepten
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Katjang Saus ,Pinda Saus,Saté Saus (Versie JA) te bereiden
Maak de ui en knoflook fijn in de vijzel en bak deze pasta aan in de rijstolie.Doe hierbij de sambal badjak,ketumbar,djinten en laos en bak even goed door;doe er vervolgens een theelepel trassi bij en zet warm weg.
Breng het water aan de kook en "los op" hierin de pindakaas en de santen.Roer tot een homogene pasta en verwarm goed door alvorens bij te voegen de ketjap,bruine suiker (of gulah Djawa) en de purut blaadjes.Dit weer goed doorroeren en verwarmen en "blussen" met
minstens 1 eetlepel limoensap.
Nu gaan we uien prut bij de pinda pasta voegen en roeren dit vervolgens goed door tot een homogene massa.
***
THAISE VERSIE :
""""""""""""""""""""""""
*Doe alle ingredienten bij elkaar in een pan op een middelhoog vuur en blijf roeren tot er een homogene saus is ontstaan.Verdun evt.met wat extra water om de saus dunner te maken.
*******************************
Singapore Versie:
"""""""""""""""""""""""""""
1).In een pan met dikke bodem de olie verhitten en daarin aanfruiten de uien,knoflook,gember,lombok en sereh.Alles moet zacht worden en ietsje bruinig kleuren.
2).Doe de massa dan in een keukenmachine en doe de rest daar bij in met 100 - 125 cc water.Draaien tot een gladde homogene pasta.
3).Dit wordt weer terug gedaan in de pan en we gaan dit al roerend verhitten tot de pindasaus donkerder wordt en z'n olie gaat afgeven.We gaan dan door met verwarmen en flink roeren,nadat 125 cc heet water er is bijgegooid.Net zo lang roeren en koken tot al het water is opgenomen.
Saus warm houden tot gebruik.
************************************
Knoflook Katjang Saus::
1).Doe de ui,knoflook en sereh in de keukenmachine en maal tot een homogene pasta.
2).Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit daarin aan de pasta uit de keukenmachine tot die goud-bruin gaat kleuren.Dat zal zo'n 7 - 9 minuten duren.Goed blijven roeren!!!
3).De ketumbar gaat er bij,doorroeren
4).De sambal gaat er bij,doorroeren
5).De santen gaat er bij.Breng weer terug aan de kook en laat de massa dikkig worden.
6).Nu gaat de rest er bij en maak dan af op smaak met de Nam Pla.
Breng het water aan de kook en "los op" hierin de pindakaas en de santen.Roer tot een homogene pasta en verwarm goed door alvorens bij te voegen de ketjap,bruine suiker (of gulah Djawa) en de purut blaadjes.Dit weer goed doorroeren en verwarmen en "blussen" met
minstens 1 eetlepel limoensap.
Nu gaan we uien prut bij de pinda pasta voegen en roeren dit vervolgens goed door tot een homogene massa.
***
THAISE VERSIE :
""""""""""""""""""""""""
*Doe alle ingredienten bij elkaar in een pan op een middelhoog vuur en blijf roeren tot er een homogene saus is ontstaan.Verdun evt.met wat extra water om de saus dunner te maken.
*******************************
Singapore Versie:
"""""""""""""""""""""""""""
1).In een pan met dikke bodem de olie verhitten en daarin aanfruiten de uien,knoflook,gember,lombok en sereh.Alles moet zacht worden en ietsje bruinig kleuren.
2).Doe de massa dan in een keukenmachine en doe de rest daar bij in met 100 - 125 cc water.Draaien tot een gladde homogene pasta.
3).Dit wordt weer terug gedaan in de pan en we gaan dit al roerend verhitten tot de pindasaus donkerder wordt en z'n olie gaat afgeven.We gaan dan door met verwarmen en flink roeren,nadat 125 cc heet water er is bijgegooid.Net zo lang roeren en koken tot al het water is opgenomen.
Saus warm houden tot gebruik.
************************************
Knoflook Katjang Saus::
1).Doe de ui,knoflook en sereh in de keukenmachine en maal tot een homogene pasta.
2).Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit daarin aan de pasta uit de keukenmachine tot die goud-bruin gaat kleuren.Dat zal zo'n 7 - 9 minuten duren.Goed blijven roeren!!!
3).De ketumbar gaat er bij,doorroeren
4).De sambal gaat er bij,doorroeren
5).De santen gaat er bij.Breng weer terug aan de kook en laat de massa dikkig worden.
6).Nu gaat de rest er bij en maak dan af op smaak met de Nam Pla.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
bametz-saffrie zegt:
deuxchapeaux zegt:
Groetjes Jan A:(
slaatje zegt:
Het zinnetje hoeft er van mij niet uit, misschien weten anderen ook een oplossing.
Groetjes Gerda :p:p:p
deuxchapeaux zegt:
Het eten dat bereid is met santen zal niet bederven wanneer het wordt ingevroren.Dat is gewoon zo.Maar bij het ontdooien gaat het vette deel van de santen in de schift met het waterige deel van het recept en dat ziet er niet altijd even fris uit.Dat is de enige reden waarom ik het invriezen meestal afraad.
Ik haal het zinnetje er wel uit.Oké?
edwin036 zegt:
deuxchapeaux zegt:
Jan A.