Recept
« Terug naar recepten
Kerstkalkoen met chocoladesaus
PT180M
Kerstkalkoen met chocoladesaus
Kalkoen is een typisch kerstgerecht, de chocoladesaus geeft echter een bijzondere twist.
Recept van:
Doortje Haas
Bereidingstijd:
180 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
4
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
seniorenweb
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Kerstkalkoen met chocoladesaus te bereiden
· Verwarm de oven voor op 200 °C.
· Bestrooi de binnen- en buitenkant van de kalkoen met zout en peper.
· Stop de laurierblaadjes in de holte van de kalkoen.
· Bind de poten van de kalkoen met keukentouw op.
· Smelt in een pannetje de boter samen met de olie.
· Schenk de helft van het mengsel in de braadslee en leg er de kalkoen op de borst in.
· Schenk de rest van het botermengsel erover.
· Dek de kalkoen losjes af met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen.
· Zet de braadslee in de oven en braad de kalkoen in 2 tot 2,5 uur goudbruin en gaar.
· Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 ºC.
· Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht.
· Verwijder de laatste 40 minuten het aluminiumfolie en draai de kalkoen om.
· Controleer of de kalkoen gaar is door met de punt van een mes in het dikste deel van een dijbeen te steken: het vocht dat eruit loopt moet helder zijn. Is het roze van kleur, laat de kalkoen dan nog ca. 15 minuten in de oven staan.
· Neem de braadslee uit de oven en wikkel de kalkoen in een stuk aluminiumfolie.
· Laat de kalkoen rusten terwijl je de saus bereid.
· Schep 6 eetlepels van het braadvocht in een pannetje.
· Verwarm het braadvocht en voeg de knoflook, ui en tomaten toe.
· Fruit de ingrediënten ca. 10 minuten op een matig vuur.
· Voeg de bouillon en azijn toe en meng het geheel goed.
· Pureer de saus in een keukenmachine of met behulp van een staafmixer.
· Schenk de saus weer in de pan en voeg de chocola toe.
· Smelt de chocola op een laag vuur.
· Voeg zout en peper naar smaak toe.
· Leg de kalkoen op een grote snijplank en snijd hem aan tafel aan.
· Serveer de saus erbij.
· Bestrooi de binnen- en buitenkant van de kalkoen met zout en peper.
· Stop de laurierblaadjes in de holte van de kalkoen.
· Bind de poten van de kalkoen met keukentouw op.
· Smelt in een pannetje de boter samen met de olie.
· Schenk de helft van het mengsel in de braadslee en leg er de kalkoen op de borst in.
· Schenk de rest van het botermengsel erover.
· Dek de kalkoen losjes af met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen.
· Zet de braadslee in de oven en braad de kalkoen in 2 tot 2,5 uur goudbruin en gaar.
· Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 ºC.
· Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht.
· Verwijder de laatste 40 minuten het aluminiumfolie en draai de kalkoen om.
· Controleer of de kalkoen gaar is door met de punt van een mes in het dikste deel van een dijbeen te steken: het vocht dat eruit loopt moet helder zijn. Is het roze van kleur, laat de kalkoen dan nog ca. 15 minuten in de oven staan.
· Neem de braadslee uit de oven en wikkel de kalkoen in een stuk aluminiumfolie.
· Laat de kalkoen rusten terwijl je de saus bereid.
· Schep 6 eetlepels van het braadvocht in een pannetje.
· Verwarm het braadvocht en voeg de knoflook, ui en tomaten toe.
· Fruit de ingrediënten ca. 10 minuten op een matig vuur.
· Voeg de bouillon en azijn toe en meng het geheel goed.
· Pureer de saus in een keukenmachine of met behulp van een staafmixer.
· Schenk de saus weer in de pan en voeg de chocola toe.
· Smelt de chocola op een laag vuur.
· Voeg zout en peper naar smaak toe.
· Leg de kalkoen op een grote snijplank en snijd hem aan tafel aan.
· Serveer de saus erbij.
Mijn kookverhaal (Doortje Haas)
Lekker met geroosterde pompoen en gemengde gekookte boontjes (bijvoorbeeld sugar snaps, haricots verts en peultjes).
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
rinkeltje zegt:
Nu is het zo dat ik voor 9 man het hoofdgerecht moet verzorgen. Ik denk aan kalkoen omdat de kinderen hier om vroegen. Wat is wijsheid? Kies ik dan voor een of twee vogels?
Ik denk er over om dit voor aankomende kerst te maken omdat ik aan iets klassieks dacht en ik vind de combinatie met chocolade dan zo verrassend. groetjes Marina
dorothy zegt: