KookJij

Kruidenmix Kerrie

Er zouden net zoveel kerrie-mixes zijn als families die koken,de een wat scherper dan de ander.De gebruikte kruiden komen vaak wel overeen,maar de gevarieerde hoeveelheden van elk kruid maken het verschil en dus de smaak.
Recept van:
Bereidingstijd: 10 min
Personen: 12 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: India
Keuken: Oosterse
Bron: o.a.Familie , Wilbrink ,kennissen
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Kruidenmix Kerrie te bereiden

KERRIE 1 (familie recept):
*Verhit de rijstolie in een pan met dikke bodem
*Wanneer de olie goed heet is de uien en knoflook bakken tot ze glazig zijn.
*Dan de kruidenmix er bij doen en goed roeren.Wachten tot het kruidenmengsel echt goed aroma's gaat afgeven.
*NU is het kerrie-mengsel gereed om verder gebruikt te worden,bv met vlees,kip,vis,eieren,enz.
***
KERRIE 2 (naar Wilbrink):
*Rooster alle droge bestanddelen in een pannetje tot ze gaan geuren.Doe de zaden en kaneelstukje dan in een vijzel om ze tot poeder te wrijven (of gebruik een poeder-
molen).Dit is de feiltelijke kerrie (met de lomboks er bij dan).
*Verhit in een antiaanbak pan wat rijstolie en fruit daarin aan de uien,knoflook en lomboks,tot de uien gaan verkleuren.Doe er dan de poeder-mix bij en fruit even goed door.Nu hebben we een kerrie-mengsel dat zo gebruikt kan worden.
--->We kunnen het mengen met bouillon,melk,cocosmelk,
room,yoghurt,enz.
***
KERRIE 3 :(Kennissen)
*1.Meng alle ingredienten door elkaar in een molen of op een andere manier
*Voeg dit toe aan een mengsel van aangefruite uien,knoflook,lombok,enz..Dan voegen we toe de bouillon,melk,yoghurt,kokosmelk,enz. en daarin stoven we dan vlees,kip,enz,gaar.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

*We bakken dan het vlees aan in het uien-knoflook-kruiden-mengsel en doen er dan wat vocht bij,of bouillon,of melk,room,dikke yoghurt of mascarpone.
*Dan zo lang op laag vuur zetten totdat vlees,kip,vis enz.door en door gaar zijn.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Kaajs

Kaajs zegt:
Gewoon alles wat je in de indische en oosterse keuken standaard in huis hebt mengen, mengen mengen, "gorangen" altijd goed
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Hallo Ineke,Even nog attentie:Ik zelf houd van sterk,maar dat is niet aan allen gegeven.Let dus even op dat het niet te sterk is voor jullie.Maar misschien houden jullie ook van krachtige smaken.
Groetjes Jan A:?
ineke60

ineke60 zegt:
Ik ga dit zeker een keer proberen, wij zijn gek op vlees met kerrie saus. zelf maak ik vaak kip in kerrie saus maar dan gebruik de standaard kerrie uit een potje. ik denk dat dit veel lekkerder is.:)
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Goedemorgen Liske,
Je kunt dit mengsel (mits goed afgesloten en donker bewaard)wel een 4 weken bewaren voordat het
achteruit loopt.Overigens heb ik de hoeveelheid zodanig gekozen dat het voor 6 personen helemaal op gebruikt kan worden.Je kunt er toch mkkelijk 1 kg vlees mee kruiden met de bijgaande ± 500 cc yoghurt / mascarpone / room.Zelf gebruik ik het dan met rijst en bv een aangezuurde komkommer-tomaat-ui-knoflook-paprika-mix.
Voor de goede orde:dit is EEN kerrie,niet DE kerrie.In de India'se contreien heeft elke famile zowat z'n eigen kerrie
Liske

Liske zegt:
Nou Jan, je hebt jezelf weer eens overtroffen. Ik ga dit ook eens proberen. Maar..hoelang kan ik dit mengsel bewaren, of moet ik het direkt gebruiken? (misschien de droge bestanddelen alvast mixen en de rest doen als je 't nodig hebt?