KookJij

Lamsbout met lavendel

Een heerlijk lamsbout met lavendel recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 500 min
Personen: 5 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: HdV
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Lamsbout met lavendel te bereiden

Evt uitstekend bot van de lamsbout verwijderen.
Lamsbout royaal insmeren met lavendelolie en de rest erbij gieten.
Lamsbout op laag vuur ca 2 uur laten garen in de lavendelolie.
Af en toe keren.
Daarna de lamsbout in de oven, in een gesloten ovenschaal (bijv afgedekt met folie), bij ± 125°C, ± 4 uur verder laten garen.
Of, zoals zoals in mijn geval in de turbo wave oven.
Draai het vlees af en toe om.
Prik er aan het eind met een vork in, om te kijken of het vlees gaar is (valt van het bot).
Opdienen met een takje lavendel, ter garnering.

Mijn kookverhaal (Hans de vos)

Het vlees heeft nu een aangename, zachte lavendelsmaak.
Zowel warm als koud lekker, bijv bij een lekker biertje.
(Koken in lavendel was zomaar een ingeving).

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

theresia

theresia zegt:
Hmm..dat klinkt lekker, ga eerst maar eens de lavendelolie maken en dan je recept uitproberen.Is een lamsrug trouwens hetzelfde als een lamsbout?:?
hns

hns zegt:
Ik ga ermee aan de slag! Erg spannend, je hoort van me Roza, veel groeten en bedankt Hans:):)
roza verschoor

roza verschoor zegt:
Allerbeste Hans, Bedankt voor je lavendeltip en ik heb de lamshap gelijk doorgemaild, dus hij zou kunnen staan onder Marokkaans lam...
Groetjes Roza.
hns

hns zegt:
Maakt niet uit, de olie neemt net zoveel op als kan. Denk je nog aan je lamshap? grt dank Hans en Bores:):):)
roza verschoor

roza verschoor zegt:
Hoeveel lavendel moet ik
dan bij de olie doen? Zo gek was jouw idee natuurlijk niet, want waarom wel rozemarijn of tijm, helemaal geen gek idee, want lavendel gaat ook in gebak en zal vast ook in likeurtjes gaan.
hns

hns zegt:
Lijkt me goed, droge lavendel werkt m.i. net zo goed, je hoeft m.i. niet een plant te kopen.
Hans en grt:):):)
rozaverschoor

rozaverschoor zegt:
Wat leuk trouwens dat 'neerzette' van mij. Hoe krijg ik het voor elkaar.
rozaverschoor

rozaverschoor zegt:
Hoi Hans, wat aardig! Ik heb een balkon waar ik nooit kom. Ik vrees dat ik dan nog een paar maanden moet wachten, want lavendel kun je niet binnenskamers houden volgens mij. Ik zal dan bij mijn voordeur wel een plant neerzetten. Lavendel die je in natuurwinkels in zakjes kunt kopen is die ook geschikt? Groetjes
Roos.
hns

hns zegt:
Hoi Roos, ik heb lavendel in m'n tuin.
Je kunt het ook als plantje kopen
ik wil het je best toesturen
als je je adres geeft aan helpdesk kookjij.nl, sturen ze dat me door aan mij. Doe er een gebruiksaanwijzing bij
grt
hans en bores:):):):):)
rozaverschoor

rozaverschoor zegt:
Hoi Hans, Heb je er verse of gewone lavendel uit de winkel voor gebruikt en wat was de verhouding olie op lavendel?
Ik zal even goed nadenken en zal zo direct mijn Marokkaanse lam versturen. Ik heb het al zo vaak gemaakt, dat ik het zo uit mijn mouw kan schudden. Je zult het zo zien verschijnen. Groetjes Roos.
hns

hns zegt:
Hoi Roos, kun je mij het recept van je Marokkaanse lamshap geven? Groeten Hans:):)
hns

hns zegt:
Hoi lieve Roos, ik weet niet of lavendelolie te koop is. Heb het zelf gemaakt door lavendeltakjes een maand in maiskiem olie te bewaren, in afgesloten pot.Probeer het maar eens, ben weer met een nieuwe portie bezig.:):)Hans
rozaverschoor

rozaverschoor zegt:
Ha, grote vriend. Vanavond ga ik mijn vaste Marokkaanse lamshap weer maken. Ik ben dol op lam. Waar haal jij die lavendelolie vandaan. Ik weet hier een goede Marokkaanse winkel te vinden, heb er vanochtend nog mijn bos platte peterselie gekocht, maar lavendelolie heb ik nog nooit gezien. Groetjes Roza.
funlobo

funlobo zegt:
Hans, welkom terug! Dat is inderdaad lang geleden! Je recept klinkt heerlijk!
derbyke

derbyke zegt:
Hallo, wie we hier hebben ...een fijn lekker recept.
Hoe gaat het met jullie beiden das lang geleden !!! Fijn je hier terug te zien heb jullie gemist .Dikke pootjes van de blondine en het zwart spookske en de dame achter het fornuis. :););):p