DIEN OP : Met een frisse salade.
NOOT: Dit is een basis ragu. Je kunt in de ragu nog andere groentes verwerken, zoals paddenstoelen, boontjes,ngroene asperges,artisjokken, spinazie, enz.
Recept
« Terug naar recepten
Lasagna Classico
PT180M
Lasagna Classico
Een heerlijk lasagna classico recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
180 min
Personen:
6 - 8 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Ovenschotels
- > Snacks - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Italie
Keuken:
Europese
Bron:
Italiaanse vrienden, enigszins aangepast
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Lasagna Classico te bereiden
1).Verhit voor de soffritto in een grote stoofpan de olie en bak daarin uit de pancetta, maar laat die niet hard worden. Zodra klaar, haal de spekblokjes uit het vet en zet even apart.
2).Bak in het resterende vet de uien, knoflook, wortel en bleekselderij tot alles zacht is geworden en doe dan de pancetta er weer bij. Roer het geheel nog eens goed door. De soffritto is nu klaar voor gebruik als basis-smaakmaker.
3).Doe bij de soffritto het gehakt en bak het rul en bruin.
4).Dan gaat de Worcestershiresaus er bij met de oestersaus, de ketjap, de lomboks, peper, koriander en gemberwortel. Het is nu zaak om een goede homogene mix te verkrijgen.
5).De boter gaat er bij, laat die smelten, de melk en room gaan erbij en laat het geheel de helft van het vocht kwijt raken (± met 1/3 inkoken).
6).Nu gaan de wijn en bouillon en tomatenpuree er bij en we koken weer in (± met de helft, we moeten een dikkige, lobbige massa krijgen). Als dit is gebeurd wordt de gehakte basilicum er door geroerd en houden we deze ragu verder warm in de oven die op 60°C staat afgesteld.
7).Nu gaan we beginnen aan de béchamel saus: boter smelten, bloem er in laten opnemen zonder klontjes en even doorroeren en dan de melk er bij en al roerend 10 minuten laten koken om de bloem te garen. Dan gaat de room er bij en van het vuur af wordt het eitje er door geklutst en de nootmuskaat er door geroerd. Deze saus wordt ook warmgehouden,maar niet te heet, daar kan hij niet goed tegen.
8).Nu gaan we de ovenschaal vullen:
->schotel invetten
->een laagje ragu in de schotel doen
->afdekken met lasagnevel/wontonvel of loempiavel
->hierop een laagje nootmuskaat-béchamel en daarover kaas
->altijd eindigen met béchamel en kaas
enz. tot alles op is of de schaal vol is (en dan pakken we een nieuwe schotel)
9).Oven op 200°C zetten en de volle schotel(s) 45 minuten in de oven laten bakken tot de bovenkant mooi bruin is en bubbelt.
2).Bak in het resterende vet de uien, knoflook, wortel en bleekselderij tot alles zacht is geworden en doe dan de pancetta er weer bij. Roer het geheel nog eens goed door. De soffritto is nu klaar voor gebruik als basis-smaakmaker.
3).Doe bij de soffritto het gehakt en bak het rul en bruin.
4).Dan gaat de Worcestershiresaus er bij met de oestersaus, de ketjap, de lomboks, peper, koriander en gemberwortel. Het is nu zaak om een goede homogene mix te verkrijgen.
5).De boter gaat er bij, laat die smelten, de melk en room gaan erbij en laat het geheel de helft van het vocht kwijt raken (± met 1/3 inkoken).
6).Nu gaan de wijn en bouillon en tomatenpuree er bij en we koken weer in (± met de helft, we moeten een dikkige, lobbige massa krijgen). Als dit is gebeurd wordt de gehakte basilicum er door geroerd en houden we deze ragu verder warm in de oven die op 60°C staat afgesteld.
7).Nu gaan we beginnen aan de béchamel saus: boter smelten, bloem er in laten opnemen zonder klontjes en even doorroeren en dan de melk er bij en al roerend 10 minuten laten koken om de bloem te garen. Dan gaat de room er bij en van het vuur af wordt het eitje er door geklutst en de nootmuskaat er door geroerd. Deze saus wordt ook warmgehouden,maar niet te heet, daar kan hij niet goed tegen.
8).Nu gaan we de ovenschaal vullen:
->schotel invetten
->een laagje ragu in de schotel doen
->afdekken met lasagnevel/wontonvel of loempiavel
->hierop een laagje nootmuskaat-béchamel en daarover kaas
->altijd eindigen met béchamel en kaas
enz. tot alles op is of de schaal vol is (en dan pakken we een nieuwe schotel)
9).Oven op 200°C zetten en de volle schotel(s) 45 minuten in de oven laten bakken tot de bovenkant mooi bruin is en bubbelt.
deuxchapeaux zegt:
Hallo Joke,
Het ziet er wel lang uit,maar het valt wel mee.Kort gezegd:
1)Soffritto maken
2)Met de soffritto de ragu maken
3)Nootmuskaat-bechamel maken
4)Van de ragu,pasta en bechamel 1 gerecht maken en verhitten.
Niet zo ingewikkeld dus,alhoewel de omschrijving anders deed vermoeden.
Jan A.