Dit is een zeer typisch Hongaars gerecht zowel voor ontbijt als bij een middag of avondmaal.
Men voegt gewoonlijk worst , meestal gerookte, of gebakken ei toe.
De scherpte van de lecso is afhankelijk van de soort paprika die men gebruikt en ook van het paprikapoeder.
Het paprikapoeder mengt men met de gefruitte ui, zodat het paprikapoeder een goede binding maakt met het vetstof in de ui. Zeker nooit paprikapoeder toevoegen wanneer men het gerecht hevig verwarmt., dan wordt het gerecht zoet.
Recept
« Terug naar recepten
Lecso (Hongaars basisrecept)
PT30M
Lecso (Hongaars basisrecept)
Een heerlijk lecso (hongaars basisrecept) recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Alfons Van de Mieroop
Bereidingstijd:
30 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
4
Herkomst:
Hongarije
Keuken:
Balkan
Bron:
Hongaarse specialiteiten
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Lecso (Hongaars basisrecept) te bereiden
Was de paprika en de tomaten.
Verwijder de steel van de paprika, de zaden en de zaadlijsten en snij de paprika in ringen of plakken.
Snij de ui doormidden en dan dwars in ringen.
Fruit de ui zachtjes in een weinig vet of olie en zorg dat de ui niet bruin wordt.
Verwijder de gefruitte ui in kom, laat afkoelen en roer het paprikapoeder er door. Stoof de paprikaschroten of ringen op zacht vuurtje in een weinig vet of olie.
Ontvel de tomaten en snij in vier en verwijder de zaadlijsten. Snij daarna de tomaat in blokjes.
Als de paprika bijna zacht is voeg je de tomaten en ui met paprikapoeder toe en zo nodig een weinig vocht, nl water of witte droge wijn.
Stoof nog zachtjes gedurende een 5 min.
Je kan dan de lecso verder afwerken voor direct gebruik met bv eieren, kip, rijst, deegwaren, spek en/of worst.
Je kan ook de lecso invriezen of bewaren in glazen potten in de ijskast.
Verwijder de steel van de paprika, de zaden en de zaadlijsten en snij de paprika in ringen of plakken.
Snij de ui doormidden en dan dwars in ringen.
Fruit de ui zachtjes in een weinig vet of olie en zorg dat de ui niet bruin wordt.
Verwijder de gefruitte ui in kom, laat afkoelen en roer het paprikapoeder er door. Stoof de paprikaschroten of ringen op zacht vuurtje in een weinig vet of olie.
Ontvel de tomaten en snij in vier en verwijder de zaadlijsten. Snij daarna de tomaat in blokjes.
Als de paprika bijna zacht is voeg je de tomaten en ui met paprikapoeder toe en zo nodig een weinig vocht, nl water of witte droge wijn.
Stoof nog zachtjes gedurende een 5 min.
Je kan dan de lecso verder afwerken voor direct gebruik met bv eieren, kip, rijst, deegwaren, spek en/of worst.
Je kan ook de lecso invriezen of bewaren in glazen potten in de ijskast.