Recept
« Terug naar recepten
Limburgse kersenvlaai
PT100M
Limburgse kersenvlaai
Een heerlijk limburgse kersenvlaai recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
monique ottenbros
Bereidingstijd:
100 min
Personen:
4-6 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Beetje van mezelf en beetje van kennissen.
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Limburgse kersenvlaai te bereiden
-Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op.
-Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven.
-Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker en het ei erbij.
-Schenk het gist/melk-mengsel erbij.
-Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand
-Kneed het deeg dan nog even goed door op een met bloem bestoven werkblad.
-Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij.
-Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek.
-Laat de kersen uitlekken en vang het sap op.
-Maak het aardappelzetmeel aan met een beetje van het vocht
-Bind het uitlekvocht met het aangemaakte aardappelzetmeel op het vuur en voeg de suiker toe.
-Doe de kersen erbij en laat het geheel 30 minuten rusten om te binden.
-Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door.
-Neem twee derde deel van het deeg en rol het uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaibodem bedekt kan worden. (± 32 centimeter)
-Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de bodem uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollen.
-Prik het deeg hier en daar in met een vork en strooi er een dun laagje paneermeel overheen.
-Verdeel de kersenvulling over het deeg.
-Maak van het overige deeg dunne reepjes en leg die in een ruitpatroon over de vlaai heen.
-Bestrijk met losgeklopt ei.
-Een schaaltje met water in de oven plaatsen om uitdrogen te voorkomen.
-Afbakken in een voorverwarmde oven van 200°C voor ± 30 minuten of tot de vlaai goudbruin is en het deeg loslaat van de vorm.
-Laten afkoelen en uit de vorm halen.
-De slagroom goed stijf op kloppen.
-De vlaai bestrooien met de geraspte chocolade en daarna de slagroom er met behulp van een garneerspuit netjes over verdelen en nogmaals bestrooien met chocorasp.
-Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven.
-Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker en het ei erbij.
-Schenk het gist/melk-mengsel erbij.
-Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand
-Kneed het deeg dan nog even goed door op een met bloem bestoven werkblad.
-Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij.
-Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek.
-Laat de kersen uitlekken en vang het sap op.
-Maak het aardappelzetmeel aan met een beetje van het vocht
-Bind het uitlekvocht met het aangemaakte aardappelzetmeel op het vuur en voeg de suiker toe.
-Doe de kersen erbij en laat het geheel 30 minuten rusten om te binden.
-Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door.
-Neem twee derde deel van het deeg en rol het uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaibodem bedekt kan worden. (± 32 centimeter)
-Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de bodem uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollen.
-Prik het deeg hier en daar in met een vork en strooi er een dun laagje paneermeel overheen.
-Verdeel de kersenvulling over het deeg.
-Maak van het overige deeg dunne reepjes en leg die in een ruitpatroon over de vlaai heen.
-Bestrijk met losgeklopt ei.
-Een schaaltje met water in de oven plaatsen om uitdrogen te voorkomen.
-Afbakken in een voorverwarmde oven van 200°C voor ± 30 minuten of tot de vlaai goudbruin is en het deeg loslaat van de vorm.
-Laten afkoelen en uit de vorm halen.
-De slagroom goed stijf op kloppen.
-De vlaai bestrooien met de geraspte chocolade en daarna de slagroom er met behulp van een garneerspuit netjes over verdelen en nogmaals bestrooien met chocorasp.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
lekkerbekske zegt:
Het is inderdaad een heerlijke combinatie. Ik heb die in 2005 geproefd, toen ik in Nederland was en wel op een rijstevlaai, wat ik niet zo lekker vond als een gewone Limburgse kersenvlaai. Rijstevlaai vind ik overheerlijk en kan best op eigen benen staan zonder er kersen aan toe te voegen. Ik had moeite met de wedijver tussen de kersen en de rijst.
Als ik me niet vergis, gebruik jij hier een gistdeegbodem. Hoe verhoudt die zich in een kersenvlaai met een linzendeegbodem? Ik denk, dat ik beide soort degen ga proberen.
apu zegt:
lekkerbekske zegt:
Maar eerst moet die appeltaart uit de Alsace van Layla Broers opgegeten worden, die ik gisteravond gemaakt heb.
Liske zegt: