Recept
« Terug naar recepten
Limburgse perzikvlaai
PT60M
Limburgse perzikvlaai
Een heerlijk limburgse perzikvlaai recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
10 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
8
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
libelle
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Limburgse perzikvlaai te bereiden
Doe voor het deeg de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Strooi het zout langs de buitenkant van de bloem. Los de verse gist op in 1 deciliter lauwwarme melk. Schenk het gistmengsel in het kuiltje in de bloem, voeg ook de boter, 15 gram suiker en 1/2 losgeklopt ei toe. Kneed het mengsel vanuit het midden met de handen tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel iets meer melk toe als het deeg te droog is en iets meer bloem als het deeg te vochtig is. Neem het deeg uit de kom en kneed het op een werkvlak nog 5 minuten. Laat het deeg in een kom, afgedekt met een vochtige doek 11/2 uur rijzen op een warme plek tot het deeg in volume verdubbeld is. Kneed het deeg daarna op een met bloem bestrooid werkvlak voorzichtig door en rol het uit tot een cirkel van 32 cm. doorsnede. Leg het deeg in een ingevette gegolfde vlaaivorm van 28 cm. doorsnede en een rand van 2 cm. hoog. Trek niet aan het deeg, maar laat het terug veren. Snijd het deeg dat boven de rand uitsteekt eraf. Prik de deegbodem hier en daar met een vork in en laat het deeg op een warme plek rijzen tot het gezwollen is. Roer 25 gram suiker met de custard en 1/2 deciliter koude melk tot een glad mengsel. Breng 21/2 deciliter aan de kook. Schenk het aangemaakte custardmengsel bij de melk en roer het tot een gladde pudding. Laat het al roerende enkele minuten koken tot het gebonden is. Schenk de pudding in een kom en laat dit afkoelen. Roer wel regelmatig, zodat er geen vel op komt. Verdeel de pudding over de deegbodem. Bestrijk de deegrand met losgeklopt ei en bak de vlaai 25 minuten in het midden van de oven op 220 graden. Neem de vlaai uit de oven en laat hem op een rooster afkoelen. Leg de perziken dakpansgewijs op de deegbodem. Rooster de amandelen goudgeel in een droge koekenpan. Meng het aardappelmeel met een beetje van het koude appelsap of de siroop uit blik. Breng de rest van het sap aan de kook en roer hier het aangemaakte aardappelmeel door. Laat het al roerend even doorkoken tot het licht gebonden is. Strijk dit gebonden sap in een heel dun laagje over de perziken. Strijk ook een beetje over de deegrand en bestrooi de deegrand met de amandelen.