KookJij

Lokum (turks fruit)

Een heerlijk lokum (turks fruit) recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 40 min
Personen: 21 personen
Categorieën:
  1. > Hapjes - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Turkije
Keuken: Balkan
Bron: A.H.
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Lokum (turks fruit) te bereiden

Sinaasappel goed schoonboenen. Schil eraf raspen en sinaasappel uitpersen. Pistachenootjes fijn hakken. In pan 1/2 deciliter water met sinaasappelsap en rasp aan de kook brengen. Suiker toevoegen en al roerend oplossen. Gelatine 5 minuten in koud water weken. Van maïzena 1 eetlepel bewaren, rest van maïzena met 3 eetlepels water en citroensap tot glad papje roeren. Al roerend aan siroop toevoegen. Op hoog vuur 5 minuten koken, tot siroop ingedikt en stroperig is. Pan van het vuur nemen. Gelatine goed uitknijpen en al roerend in hete siroop oplossen. Pistachenootjes erdoor roeren. Vorm dun invetten met olie. Siroop erin schenken en siroop in koelkast in 8 uur laten afkoelen en laten opstijven. Achtergehouden maïzena met poedersuiker zeven. Plank met helft van mengsel bestuiven en turks fruit erop storten. Met natgemaakt, scherp mes in 21 stukjes snijden. Rest van poedersuikermengsel erover strooien. Blokjes erdoor wentelen zodat alle kanten bedekt zijn. Turks fruit in afgesloten trommel met stukjes bakpapier ertussen bewaren (ongeveer 2 weken houdbaar). Serveren bij een kopje thee of turkse koffie.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

dedes123

dedes123 zegt:
Ik ben turks en ik weet hoe je lokum maakt.
Marlies

Marlies zegt:
Hallo, ik wil graag lokum maken maar begrijp dat het originele recept moeilijk te krijgen is. Wie van jullie is het gelukt? Zou ik het recept dan mogen krijgen? Het lijkt me ontzettend leuk om het uit te proberen. We hebben het kortgeleden in Turkije gegeten en vonden het super lekker.
melek

melek zegt:
in turkije gebruiken we krem tatar vertaald naar het nederlands (cremotart) wijnsteen wat te koop zou moeten zijn bij de gepecialiseerde drogist (apotheek?) maizena wordt hier wel gebruikt voor de bovenkant
ook heb je voor het echte recept iets van een suikerthemometer nodig het moet precies een bepaalde temperatuur zijn. als iemand het recept wil hoor ik het wel. natuurlijk zijn er veel variente op lokum en wordt het per streek mischien net iets anders gemaakt. en door weinig mensen zelf gemaakt.
en is het bij jou gelukt christien? ik heb het nog nooit met agar-agar gemaakt ben benieuwd hoe dat gaat
christien

christien zegt:
Vegetarisch alternatief voor gelatine: agar-agar te koop in de indonesische toko.
Succes:
Ikzelf ga vanmiddag aan de slag, ben heel benieuwd naar het resultaat.:p
christien

christien zegt:
Neen dit is inderdaad niet het recept van van lokum. Het meest vreemde ingredient vind ik hier de maizena die hoort er helemaal niet in. In macdonie heb ik me het recept laten geven maar daar zei men dat er juist wél gelatine in moest. Natuurlijk kun je fruit en ander fantasietjes gaan gebruiken, maar noem het dan svp geen lokum meer. Lokum eeft zijn traditie en werd bij speciale gelegenheden gebruikt waar weer bepaald ingredienten voor gebruikt worden.
Fruit en ander snufjes is dan een verwesters brouwsel en verdient de naam niet meer.
melek

melek zegt:
dit recept komt van de ah toch???
ik heb het in het verleden ook proberen te maken maar inderdaad bleef het een plak zooitje.
ik woon nu in turkije en hier gebruiken ze geen gelatine maar iets wat hier krem tartar heet. In het engels is het cream of tartaar. In turkije wordt het bij de kruiden winkels verkocht. In nederland heb ik geen idee. In duitsland heeft de apotheek het en in amerika is het in elke supermarkt bij de kruiden te vinden.
Volgens mij kun je nooit goede lokum maken met dit recept. Hier wordt het een uur gekookt en is het recept volledig anders als hierboven beschreven . Allishah misschien kun je het in turkse of marokaanse winkel vinden.
Op internet is het ook verkrijgbaar geloof ik.
Ik zal nog even zoeken voor goede vertaling van een goed recept maar als je echte lokum wil maken ben je wel even bezig.
Allishah

Allishah zegt:
Hii, is het ook zonder gelatine te maken want ik ben moslim!!:?:?:?
lokum

lokum zegt:
hallo, wij gingen ook lokum maken maar bij ons is het ook helemaal mislukt. in plaats van lekkere blokjes turks fruit werd het een dikke vieze prut!! raar recept, we hebben het helemaal goed gedaan. raaaaaaaaaaaaar!:?:?:?
Keuken prinses

Keuken prinses zegt:
Ik heb het recept vandaag gemaakt. Helaas is het bij mij mislukt. Na 8 uur in de koelkast bleef het nog steeds een ontzettend plakkerig zooitje. Waarschijnlijk heb te weinig gelatine gebruikt. Dr. Oetker heeft namelijk hele kleine gelatineblaadjes. Binnekort ga ik het nog eens proberen. Ipv de maizena met poedersuiker had ik er nog kokos doorheen gedaan.
Nienke

Nienke zegt:
origineel zit er toch geen gelatine in lokum? is er geen manier het zonder gelatine te maken?
bobbeltje

bobbeltje zegt:
Hallo Samantha, je kunt ook citroen, kersen, aardbeien of perziken gebruiken. Zelf je eigen fantasie gebruiken. Groetjes Marijke
Samantha

Samantha zegt:
Dit klinkt als een heerlijk zoet hapje bij de koffie, maar is het ook in andere smaken te maken? Zou je me misschien andere suggesties kunnen mailen?
Liefs, Sam