Recept
« Terug naar recepten
Lokum (turks fruit)
PT40M
Lokum (turks fruit)
Een heerlijk lokum (turks fruit) recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
40 min
Personen:
21 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
18
Herkomst:
Turkije
Keuken:
Balkan
Bron:
A.H.
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Lokum (turks fruit) te bereiden
Sinaasappel goed schoonboenen. Schil eraf raspen en sinaasappel uitpersen. Pistachenootjes fijn hakken. In pan 1/2 deciliter water met sinaasappelsap en rasp aan de kook brengen. Suiker toevoegen en al roerend oplossen. Gelatine 5 minuten in koud water weken. Van maïzena 1 eetlepel bewaren, rest van maïzena met 3 eetlepels water en citroensap tot glad papje roeren. Al roerend aan siroop toevoegen. Op hoog vuur 5 minuten koken, tot siroop ingedikt en stroperig is. Pan van het vuur nemen. Gelatine goed uitknijpen en al roerend in hete siroop oplossen. Pistachenootjes erdoor roeren. Vorm dun invetten met olie. Siroop erin schenken en siroop in koelkast in 8 uur laten afkoelen en laten opstijven. Achtergehouden maïzena met poedersuiker zeven. Plank met helft van mengsel bestuiven en turks fruit erop storten. Met natgemaakt, scherp mes in 21 stukjes snijden. Rest van poedersuikermengsel erover strooien. Blokjes erdoor wentelen zodat alle kanten bedekt zijn. Turks fruit in afgesloten trommel met stukjes bakpapier ertussen bewaren (ongeveer 2 weken houdbaar). Serveren bij een kopje thee of turkse koffie.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Marlies zegt:
melek zegt:
ook heb je voor het echte recept iets van een suikerthemometer nodig het moet precies een bepaalde temperatuur zijn. als iemand het recept wil hoor ik het wel. natuurlijk zijn er veel variente op lokum en wordt het per streek mischien net iets anders gemaakt. en door weinig mensen zelf gemaakt.
en is het bij jou gelukt christien? ik heb het nog nooit met agar-agar gemaakt ben benieuwd hoe dat gaat
christien zegt:
Succes:
Ikzelf ga vanmiddag aan de slag, ben heel benieuwd naar het resultaat.:p
christien zegt:
Fruit en ander snufjes is dan een verwesters brouwsel en verdient de naam niet meer.
melek zegt:
ik heb het in het verleden ook proberen te maken maar inderdaad bleef het een plak zooitje.
ik woon nu in turkije en hier gebruiken ze geen gelatine maar iets wat hier krem tartar heet. In het engels is het cream of tartaar. In turkije wordt het bij de kruiden winkels verkocht. In nederland heb ik geen idee. In duitsland heeft de apotheek het en in amerika is het in elke supermarkt bij de kruiden te vinden.
Volgens mij kun je nooit goede lokum maken met dit recept. Hier wordt het een uur gekookt en is het recept volledig anders als hierboven beschreven . Allishah misschien kun je het in turkse of marokaanse winkel vinden.
Op internet is het ook verkrijgbaar geloof ik.
Ik zal nog even zoeken voor goede vertaling van een goed recept maar als je echte lokum wil maken ben je wel even bezig.
lokum zegt:
Keuken prinses zegt:
Nienke zegt:
bobbeltje zegt:
dedes123 zegt: