KookJij

Matrabak

Een heerlijk matrabak recept uit de oosterse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: nvt personen
Categorieën:
  1. > Hapjes - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron: indische kookcursus
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Matrabak te bereiden

We gaan eerst het deeg maken: Het meel in een kom doen en onder flink roeren beetje bij beetje het water bij de bloem doen, tot een soepele bal ontstaat. Hoe langer men kneed, des te soepeler het deeg wordt. Gooi het deeg af en toe hard op de tafel, zodat de lucht uit het deeg kan ontsnappen. Daarna laat je het deeg een uurtje rusten onder, bijv. een vochtige theedoek.
De vulling: De gesneden uitjes fruiten in de margarine, het gehakt erbij doen en goed door elkaar mengen. Op smaak brengen met peper (mag best wel een beetje veel), zout en de andere kruiden. De fijngesneden prei, selderie en de 10 eieren er door mengen en blijven roeren, totdat de eieren net gaan stollen. Gas uit zetten en de vulling laten afkoelen.
Nu verdelen we het deeg in bolletjes zo groot als een flink ei. Ieder bolletje wordt nu dun uitgerold (ong. 3mm dik) De vulling wordt op een deeglapje gelegd en het deeg vouwen we om de vulling heen.
Als alles klaar is, frituren we de martabaks in ruim olie aan beide kanten goud bruin. Laat deze, heerlijke martabaks, eventjes uitlekken op wat keukenpapier. Smakelijk.....






Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Sjourd

Sjourd zegt:
Hallo Marijke,
Ik heb gemerkt dat ik heel voorzichtig moet zijn met mijn commentaarleveren op "andermans zijn recepten dus ik zaal heeeeel voorzichtig zijn.
Marijke ben je weleens op de Pasar Malam besar geweest in Den Haag op het Maliveld of ken je Pa Ali uit Stein in Limburg?
De laatste keer dat ik daar geweest ben was in 2006 en het eerste wat ik deed, als ik honger kreeg, was naar Pa Ali gaan en ook voordat ik naar huis ging om bij hem martabak gaan halen.
Orgineel wordt martabak van eendeneieren gemaakt, maar omdat eendeneieren hier moeilijk te krijgen is worden ze van kippeneieren gemaakt. Wat ik bij jouw recept mis zijn de atjar jampur en de lombok rawit, in zuur of vers.
Om het je, misschien, makkelijker te maken kun je ook loempiavellen gebruiken, heb ik ook als tip gekregen, maar persoonlijk prevereer ik zelf gemaakt deeg.
Wat ik bij Pa Ali zag is, dat de bolletjes deeg in olie werden gelegd. Volgend jaar ga ik weer, of organiseer ik een busreis, naar de Pasar Malam.
Maar ik ga jouw recept ook proberen.
Groetjes en een fijn weekend toegewenst.
Sjourd